Nové srdce: DÁRCEM JE NOVOROZENĚ! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Nové srdce: DÁRCEM JE NOVOROZENĚ!

Irena a Massimo, rodiče Juliana.
Irena a Massimo, rodiče Juliana. (Foto archiv rodiny, ara)

Přišel na svět s vrozenou vadou srdíčka. Aby malý Čech Julian mohl žít, potřeboval transplantaci a dárce, od kterého by nové získal. Stalo se jím 10denní miminko ze slovenských Košic.

Julian se narodil v italské Bologni Češce Ireně (33) a jejímu italskému manželovi Massimovi (33). „Lékaři mi řekli, že plod má vážnou vadu srdce, v pátém měsíci těhotenství,“ začíná popisovat Aha! příběh svého syna Irena.

„Lékaři mi řekli, že plod má vážnou vadu srdce, v pátém měsíci těhotenství,“ začíná popisovat Aha! příběh svého syna Irena. Lékaři jí nabídli ukončení těhotenství. S tím však nesouhlasila. „Poslali nás proto do Bologně, kde je jedno z nejlepších kardiovaskulárních center,“ říká.

Tam miminku zjistili, že má syndrom hypoplastického srdce. „To znamená, že nefunguje levá půlka srdce a krevní oběh zajišťuje pouze pravá polovina,“ vysvětluje maminka.

Po porodu dostal ihned léky. Ty ale nedokážou fungovat dlouhodobě, takže jako týdenní miminko musel Julian na první operaci. Byly to hodiny úzkosti transplantace. „Řekli nám, že hledat tak malé srdce je jako hledat jehlu v kupce sena,“ vzpomíná.

Dárce se našel

Chlapeček byl pak zařazen na seznam čekatelů. Už po dvou týdnech se na rodinu usmálo štěstí. Dárcem bylo 10denní miminko z Košic. Lékaři z Itálie tam pro srdíčko vyrazili a v pátek 11. srpna, půl hodiny před půlnocí, začali Juliana operovat.  „Na transplantaci se podílelo 30 lidí. V půl šesté ráno měl syn po operaci. Naštěstí se srdíčko hned ujalo,“ dodává Irena.

Kardiochirurg Jan Pirk: Je to unikát!

„Jde o ojedinělý případ, ale občas se takové transplantace dělají. Je jich však málo, protože takhle malých miminek málo umře a naopak jich i málo potřebuje transplantaci. Tady v Česku se ještě 10denní dítě netransplantovalo.“

Vzkaz rodině na Slovensko

„Velice myslíme na slovenskou rodinu, která učinila nesobecké gesto a i v tak složité a bolestivé chvíli dokázala dát souhlas s darováním orgánů. Kdyby někdy chtěli poznat Juliana, byli bychom velice rádi,“ děkují Irena a Massimo.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.