Jakub (16) musí podstoupit transplantaci kostní dřeně: Aby žil, potřebuje dárce! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Jakub (16) musí podstoupit transplantaci kostní dřeně: Aby žil, potřebuje dárce!

Jakub nutně potřebuje kostní dřeň, vhodný dárce zatím ale bohužel schází.
Jakub nutně potřebuje kostní dřeň, vhodný dárce zatím ale bohužel schází. (Foto ara)

Je mu krásných šestnáct let, studuje gymnázium a do nedávna byl vášnivým sportovcem. Jenže loni Jakub Hurt z Brna onemocněl leukémií. Nyní podstupuje sérii chemoterapií a podle lékařů je nutná i transplantace kostní dřeně. Jenže není vhodný dárce...

Bude moci Kuba ještě někdy dělat milovanou atletiku, zapře nohy do startovních bloků a vyběhne na ovál? Oslaví dvacáté narozeniny? Dostuduje? Stane se jednou tátou? Bude žít...? Jeho další osud záleží na ochotě nás všech, nás, kteří nebudeme k jeho a nejen jeho osudu lhostejní a necháme si ze žíly odebrat trochu krve. Vstoupíme tak do registru dárců kostní dřeně.

Jakubovi se už desítky lidí snaží pomoci, zatím marně. Nikdo se jako vhodný dárce zrovna pro něj nepotvrdil. Například na počátku července odevzdalo kvůli Jakubovi vzorek krve 111 lidí na Velehradě. „Bohužel ani jeden z nich nevyhovoval. Je nutné proto hledat dál,“ uvedla jeho teta Miluše (47) s tím, že krev darovali i její synové.

A dárce dřeně potřebuje už velmi akutně, aby léčba byla co nejúčinnější, měl by transplantaci podstoupit už v srpnu. To mu totiž skončí půlroční série chemoterapií.
Rodina se obrací na veřejnost s výzvou, aby jí nebyl osud mladého studenta lhostejný. „Jestliže splňujete věkovou hranici, je vám mezi 18 a 35 lety, pomozte prosím Jakubovi. V obdobné situaci se totiž může ocitnout každý z nás,“ vyzývá veřejnost teta Miluše.

Dárců ubývá
„V českém registru je aktuálně 72 tisíc dárců. Nyní jich bylo vzhledem k věku pět tisíc vyřazeno. Stav je nutné stále doplňovat. U nás uvědomělost stále chybí. Zatímco v Německu je v registru každý dvacátý, u nás dvoustý,“ uvedla Zdena Wasserbauerová (77), dobrovolnice z Otrokovic, která sehnala za 20 let již 11 tisíc dárců do registru.

Vhodný dárce musí být mezi 18 a 35 lety a nemusí se ničeho obávat. Stačí, když na jakékoliv transfuzní stanici odevzdá 2 ml své krve. Pokud by vyhovoval, nemocnice jej bude kontaktovat. I odběr kostní dřeně je v současnosti bezbolestný, dokonce není potřeba dárce ani »uspat« probíhá podobně jako darování krve.

Víte, že...
...řadu informací o darování kostní dřeně najdete například na: www.kostnidren.cz či www.darujzivot.cz?



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.