Chlapec z Jirkova bojuje s rakovinou: Nádor Matyáška (11) už dusil! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Chlapec z Jirkova bojuje s rakovinou: Nádor Matyáška (11) už dusil!

Následky chemoterapií. Matyáš měl po nich spálený krk.
Následky chemoterapií. Matyáš měl po nich spálený krk. (Foto: ara)

Měl by si užívat krásné dětství, místo toho Matýsek Vojtáček (11) z Jirkova u Chomutova cestuje po nemocnicích a bojuje se zákeřnou rakovinou. Nádor se mu objevil před rokem za pravým uchem. Zvětšil se natolik, že chlapeček nemohl ani dýchat.

Malátnost, nechutenství, únava, zduřelé uzliny. Tak vypadaly loni v únoru prvotní obtíže Matyáška Vojtáčka. „Nakonec doktoři synovi našli nález nad pravým uchem, pak byl převezen na onkologii. To byla ta nejhorší zpráva,“ vzpomíná na začátek nemoci svého syna maminka Zdenka. Nádor chlapečkovi dorostl do takových rozměrů, že znemožňoval dýchání. Lékaři proto museli přistoupit k zavedení sondy do žaludku a k tracheostomii (chirurgický výkon, kdy je průdušnice uměle vyústěna na povrch těla – pozn. red.). „Maty pak byl týden v umělém spánku. Když se probudil, netušil, co se s ním děje, nemohl mluvit, dýchat, jíst, pít, pohnout se, postavit. Byl mu diagnostikován zhoubný nádor o velikosti 8 × 6 cm,“ říká maminka.

Malého bojovníka čekaly chemoterapie, aby se nádor zmenšil a mohl být vyoperován. Jenže nádor se lepil na cévy, takže ho část po operaci v hlavičce zůstala. Další chemoterapie nezabraly a zbytek opět začal růst. „Pak se přistoupilo k ozařování v protonovém centru. Lékaři si nebyli jistí, jestli nádor zmizel, proto se rozhodli pro další chemoterapie. Vyšetření, kde se dozvíme, jak na tom Maty je, nás čeká v dubnu,“ dodává maminka Zdenka.

Havárie sanitky
Matyášek si během nemoci odnesl ještě jednu nepříjemnou zkušenost. „Loni 9. března vyzvedla Matyho a jeho otce sanita. Toho dne u Slaného boural autobus plný dětí a tato sanita byla jedna ze dvou, které nabouraly také. Zdravotní sestřička skončila otec rovněž utrpěl drobná zranění. Matyáš z tohoto zážitku utrpěl trauma, při zmínce o převozu sanitou začíná plakat a třást se,“ říká Zdenka.

Pomozte dětem s rakovinou
„Při léčbě nám pomohl materiálně Nadační fond Šance onkoláčkům,“ říká maminka Zdenka. Chcete nemocným také pomoci? Můžete na transparentní účet 2600717725/2010. Více, i o tom, jak o pomoc zažádat, se dozvíte na www.nfsanceonkolackum.cz.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.