Europoslanci zpřísnili přístup k arzenálu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Europoslanci zpřísnili přístup k arzenálu

Milan Chovanec a Martin Stropnický.
Milan Chovanec a Martin Stropnický. (Foto: ara)

Přes odpor Čechů schválili europoslanci směrnici, která zakazuje nabývat některé druhy zbraní. Bojuje tak údajně s terorismem. Ministr vnitra Milan Chovanec (47, ČSSD) a ministr obrany Martin Stropnický (60, ANO) mají ale plán, jak normu obelstít.

Chovanec burcuje 120 poslanců ke změně Ústavy ČR. Hodlá do ní zanést právo občanů držet zbraň. A na novou směrnici si hodlá stěžovat u soudního dvora EU. To jeho kolega Stropnický by na to šel jinak. Zbraně by dal například kynologům a jiným členům spolků.

„Leží před námi 18měsíční lhůta, jak se ke směrnici postavit. Rozhodli jsme se, že začneme pracovat na návrhu zákona o branných spolcích, který by umožňoval ponechat do značné míry ty zbraně, které spadají do té zakázané kategorie,“ řekl šéf obrany. Těch, kteří dotčené druhy zbraní již legálně vlastní, se zákaz netýká – budou podléhat jen zpřísněné registraci při případném prodeji zbraně.

Co bude zakázáno:
Samonabíjecí, tedy poloautomatické zbraně, odvozené od armádních typů automatických zbraní – pušky se zásobníkem s kapacitou nad 10 ran, pistole se zásobníkem nad 20 ran či dlouhé zbraně s teleskopickou či sklopnou pažbou. Vzduchovek se úprava nijak netýká.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.