Nastartujte tělo jarním půstem! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Nastartujte tělo jarním půstem!

Zeleninové šťávy zasytí a jsou nabité vitaminy.
Zeleninové šťávy zasytí a jsou nabité vitaminy. (Profimedia.cz)

Jaro se hlásí nejen sněženkami a sluníčkem, ale také únavou a ztrátou energie. Naši předkové dobře věděli, proč se se zimou loučili půstem. Že nejste věřící? Nevadí, i vašemu organismu prospěje důkladná očista.

Vymeťte toxiny
V dřívějších dobách býval půst často nutností. Zimní zásoby prostě docházely a nebylo čím je doplnit. My už se ke skromnosti ve stravování musíme přinutit. Tak či tak, jaro je dobré začít jednodenním půstem, kdy pijeme jen ředěné ovocné a zeleninové šťávy. Samotná očistná kúra by měla trvat nejméně týden.


Dlouhé hladovění není pro každého
Půst může být krátkodobý (1 – 3 dny), nebo dlouhodobý (1 – 6 týdnů). Pokud chcete držet hladovku déle než tři dny, poraďte se s lékařem. Většina lidí také nezvolí úplný půst, ale spíše jen odlehčovací a na jídelníček zařadí zeleninu, ovoce, případně celozrnné potraviny.

Půst je ideálním začátkem pro ty, kdo chtějí zhubnout, rozhodně ho ale nelze doporučit těhotným, diabetikům, těm, kdo mají problémy s krevním tlakem, nebo lidem se žaludečními problémy. Když pak půst skončíte, najíždějte na běžný jídelníček zvolna, jinak budete mít zažívací problémy.

Vypláchněte škodliviny
Ať už chcete hladovět, nebo ne, jarní detox vyžaduje hodně tekutin. Pijte čistou vodu, ředěné džusy, bylinkové čaje, a to nejméně 2 – 3 litry denně, doplnit je můžete rozpustnou vlákninou.


Bylinky pomohou
Čištění organismu podpoří odvary z bylin...
* Kopřiva čistí krev.

* Sedmikráska působí močopudně, lehce podporuje pocení, také čistí krev a stimuluje funkci žlučníku a jater.

* Pampeliška je silně močopudná, aktivuje činnost ledvin a jater, a navíc obsahuje vitaminy.

* Máta peprná uvolňuje stres, uklidňuje žaludek i organizmus a čistí krev.

* Bazalka podporuje trávení a krevní oběh, snižuje horečku, účinkuje proti bakteriálním a střevním infekcím a obsahuje vitamin C a A.

A pokud si chcete jara opravu užít, sbírejte čerstvé bylinky a užívejte je všude, kam se hodí. Mladé kopřivy do špenátu nebo salátů, sedmikrásky na chleba, zkrátka využijte síly čerstvých bylin na maximum.

Účinná je i lymfodrenáž
Lymfodrenážní masáže pomáhají nejen proti celulitidě, ale dokážou také odstranit otoky, prospívají i při pooperačních stavech a křečových žilách. Je však potřeba zvolit ruční masáž a zkušeného maséra. I masáže je pak třeba doplnit pitnou kúrou, například popíjením kopřivového čaje.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.