Topolánek vyprávěl vtipy o Stalinovi... …a odmítl převzít výpovědi od čtenářů deníku Aha! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Topolánek vyprávěl vtipy o Stalinovi... …a odmítl převzít výpovědi od čtenářů deníku Aha!

Zleva: Jiří Čunek, Mirek Topolánek, Martin Bursík.
Zleva: Jiří Čunek, Mirek Topolánek, Martin Bursík.

PRAHA – Poslanci včera začali projednávat tzv. batoh vládních reforem – zazněla přitom celá řada ostrých slov, ale i vtipných hlášek, u kterých se poslanci chechtali, až se za břicho popadali a někteří z nich dokonce smíchy nahlas hýkali jako roztomilí oslíčci…

Poslanci včera začali projednávat tzv. batoh vládních reforem – zazněla přitom celá řada ostrých slov, ale i vtipných hlášek, u kterých se poslanci chechtali, až se za břicho popadali a někteří z nich dokonce smíchy nahlas hýkali jako roztomilí oslíčci… A premiér Mirek Topolánek (ODS) byl ve svém živlu! Nejdříve vyprávěl vtip o Stalinovi a Leninovi a pak od našeho redaktora odmítl s brunátným výrazem převzít stoh podepsaných výpovědí Smlouvy s voliči (tu s veřejností šéf ODS »uzavřel« před volbami), které kolem stovky čtenářů deníku Aha! poslalo k nám do redakce…

„Já nic přebírat nebudu,“ rozčertil se nad hromadou výpovědí Topolánek a odkázal nás na svou mluvčí. Formulář k vyplnění výpovědi Smlouvy s voliči jsme v deníku Aha! otiskli před třemi týdny. Ve smlouvě se Topolánek před volbami zavázal například k tomu, že ODS po vítězných volbách nezavede poplatky ve zdravotnictví nebo že úpravy DPH nikoho nepoškodí. Nic z toho vláda nesplnila! Ve smlouvě přitom ODS uvedla, že lidé mají právo na kontrolu závazků a právo vyžadovat neprodloužení mandátu špiček ODS.

Včera se pak začal ve Sněmovně projednávat vládní návrh ekonomické reformy. Aby zákon prošel do druhého čtení, musí pro něj zvednout ruku alespoň polovina přítomných poslanců. Ty vládní koalice má. I největší kritici reforem z řad ODS se nechali slyšet, že zákon v prvním čtení podpoří. Stejně tak přeběhlíci Melčák s Pohankou. Očekávají ale, že reforma, která zahrnuje například 15% daň z příjmu, dozná v dalších kolech změny. Před jednáním Sněmovny ale odpůrci reformy z řad poslanců ODS dali Topolánkovi přece jen najevo svůj nesouhlas. Podle kuloárních informací poslanci Vlastimil Tlustý, Eva Dundáčková, Michal Doktor, Jan Schwippel, Aleš Rádl, Daniel Reisiegel Jan Vidím, Alena Páralová, Petr Pleva, Václav Mencl a Jan Klas totiž demonstrativně opustili jednání poslaneckého klubu ODS... „Ano, mohu to potvrdit,“ řekla Dundáčková. Do uzávěrky vydání poslanci o osudu reformy nerozhodli.

Co ve Sněmovně zaznělo o reformě:

  • Premiér Mirek Topolánek (ODS):
    Začal vtipem o tom, jak Lenin, Stalin a Brežněv jedou vlakem po transsibiřské magistrále. „Někdo zatáhne za záchrannou brzdu a vlak zastaví. Lenin chce potrestat viníka tak, že všechny vyloučí ze strany. Stalin chce jít a zastřelit strojvůdce. A Brežněv navrhuje zatáhnout záclonky a dělat, že se jede dál,“ vyprávěl Topolánek a dodal: „No a moje vláda se snaží zatáhnout za záchrannou brzdu. Světla na konci tunelu nejsou nic jiného než protijedoucí vlak. Není politikou mé vlády dělat, že jedeme a nic se neděje.“
  • Poslanec Milan Urban (ČSSD):
    „My už jedeme ve vlaku úplně jiném, jedeme v TGV. To je evropský vlak, kde nejsou záclonky ani litinová záchranná brzda.“ Chtěl tak podpořit názor opozice, že ekonomické reformy Topolánkovy vlády jsou špatné.
  • Poslanec Vítězslav Jandák (ČSSD):
    „Paní ministryně ukázala, že není jen ministryně bez portfeje, ale také mimoministryně.“ Narážel tím na vystoupení ministryně Džamily Stehlíkové (SZ), která mluvila o rozpočtové krizi.
  • Ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) se Džamily Stehlíkové zastal:
    „Pánové, paní ministryně je dáma a vaše hulvátské připomínky jistě vydrží!“
  • Poslanec David Rath (ČSSD):
    „Nic nesymbolizuje reformu tak jako fakt, že pánové Dalík a Bendl si budou moci dát své porsche do daní.“
  • Poslanec Bohuslav Sobotka (ČSSD):
    „Kabinet připravuje experiment s Českou republikou a těmi pokusnými králíky tady bude 10 milionů občanů včetně nás.“

Autor: Jan Novák
Foto Aha! – Alexandr Malachovský, ČTK

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.