Jaro začíná úklidem! Co všechno byste měli udělat? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Jaro začíná úklidem! Co všechno byste měli udělat?

Jarní sluníčko odhalí pavučiny i prach.
Jarní sluníčko odhalí pavučiny i prach. (Foto Aha! – Daniel Černovský, scom, ara)

Jarní sluníčko nemilosrdně odhalí zimní nepořádek a pohání nás, abychom s ním něco udělali. Jak ho zlikvidovat a nezapomenout na žádný koutek, kdy by se schovávali pavouci?

K jaru patří čistá voda
Důkladně vše omýt a pečlivě ošetřit. Postup při jarním úklidu je jednoduchý, nejdříve smyjeme vše, co na površích zůstalo od minulého velkého úklidu. Pak vše znovu omyjeme čistou vodou. Nakonec ošetříme povrchy nábytku leštěnkou, která vytvoří ochranný film a vyleštíme. Ošetřující politury zakonzervují povrch a zabrání tak vnikání nečistot do hloubky.

Průvan ve skříních
K jarnímu úklidu patří zejména vyčištění všech skříní a jiných úložných prostor uvnitř i zvenku a tím bychom měli začít. Nezapomeňte také na skříňky kuchyňské linky. A když už všechno vyndaváte, zkuste nepotřebné kousky rovnou vyhodit.


Přesazení květin
Venku je stále vcelku chladno, tudíž je ještě vegetační klid. Využijte ho k přesazení pokojových květin. K tomu patří také očištění listů od prachu. Pokud se o květiny postaráte ještě před vyčištěním podlah a oken, ušetříte si práci.

Mytí oken
Jakmile počasí dovolí, pokračujte čištěním oken. Zvláště pak důkladně omyjte a vyciďte rámy, které dostaly přes zimu zabrat. Omeťte pavučiny z topení a očistěte je alkoholovým prostředkem od prachu. Zvýšenou pozornost věnujte rohům a zákoutí, kde mohou mít svá sídla pavouci.

Prach, pavučiny a sklo
Zaměřte se na všechny skuliny a místa, kam se běžně nedostanete. Je potřeba odsunout nábytek a vymést všechen prach a pavučiny. Umýt a vyleštit lesklé povrchy a sklo. Pokud se nedaří dosáhnout vysokého lesku a stále se objevují šmouhy, umyjte plochu čistým mokrým mikrovláknem, čímž odstraníte přebytek čisticího prostředku.

Podlahy
Podlahy si nechte na konec. Každá podlaha potřebuje alespoň dvakrát do roka zvýšenou pozornost. Podlahy řádně omyjte alkoholovým čističem od všech prostředků čistících i leštících. Pak setřete čistým mopem bez použití čisticího prostředku, nechte podlahu úplně vyschnout, použijte ošetřující prostředek, nakonec ji vyleštěte.

Udělejte si v uklízení systém
Podle Marie Zamazalové, profesionální školitelky ze společnosti LidskáSíla.cz, je dobré udělat si v uklízení systém. Jak? Tady jsou rady!

*Byt si rozdělte do 4 zón, každá zóna má svou barvu. Toaleta je zóna červená, koupelna žlutá, kuchyně zelená, ostatní prostory bytu patří do zóny modré.


*Pořiďte si hadříky z mikrovlákna, shodující se s barvou zóny. Pak se  se nemůže stát, že umyjete stejným hadříkem toaletu a potom třeba kuchyň, stejně barevně bývají označeny i profesionální čistící prostředky.


*Na běžný úklid tedy potřebujete jen 4 láhve prostředků: WC gel, kyselinu na koupelnu, odmašťovač do kuchyně a universální alkoholový čistič do ostatních prostor.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.