Chcete mít letos větší úrodu ovoce? Prořezávejte stromy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 24. června 2024

Svátek slaví Jan, zítra Ivan

Chcete mít letos větší úrodu ovoce? Prořezávejte stromy!

Druh řezu je v závislosti na stáří stromu.
Druh řezu je v závislosti na stáří stromu. (Foto: scom, zdroj Gardena)

Zahrádkáři už se těší na jaro, ale než všechno rozkvete, je potřeba pořádně se připravit. Co musíte stihnout před koncem března? Určitě prořez ovocných stromů.

K čemu je to dobré?
Bez prořezu by větvemi obtěžkaný strom nečerpal dostatek světla, které je důležité pro brzký květ pupenů a bohatou úrodu. Starší stromy se prořezem omladí, vytvarují a odstraní se jím možné zárodky nemocí. Přes zimu uchovaná energie se po prostřihu může koncentrovat do menšího množství pupenů a úroda je pak větší.


Kdy je nejlepší začít?
U prořezávání stromů je důležitý nejen způsob, ale také správné načasování. Začít bychom měli právě po skončení největších mrazů, a to nejprve s těmi odrůdami, které jsou vůči mrazu odolnější. Rozhodně by v době prořezu nemělo být venku méně než -8 °C, aby čerstvé řezné rány nezamrzly. Řezy v tomto období se nazývají zimní a ukončují se v období rašení pupenů.
Druhy řezů
Existuje hned několik druhů řezů v závislosti na stáří stromu.
*Výchovný řez provádíme u mladých stromků od 2 do 5 let po výsadbě. Výchovnými řezy se zkracuje hlavní výhon a přírůstky hlavních a postranních větví.

*Udržovací řez je určen pro stromy zralé, které jsou v plné plodnosti. Odstraníme jím nevhodné výhony a větve, čímž podpoříme úrodu a fyziologickou vyrovnanost ovocného stromu.

*Zmlazovací řez je určen pro staré a zanedbané stromy, které přestávají plodit a potřebují povzbudit. Ořezáváme poškozené, přehoustlé větve, abychom vrátili stromům vitalitu.


Jak na to?
*Pro prořez vybíráme větve rostoucí kolmo vzhůru. Tyto pak seřízneme v místě rozvětvení, hned za větevním kroužkem a stejně tak i výhonky, které se kříží nebo rostou přímo dolů. Dále se zbavíme nemocných a poškozených větví.

*Důležité je, aby řezné rány větší než 3 cm byly ošetřeny speciálním stromovým balzámem. Hrozí totiž jejich napadení chorobami.

*Na prořez bychom měli volit pouze skutečně ostré nástroje. Na malé výhony stačí klasické jednoruční zahradní nůžky, na silnější větve budeme už potřebovat zahradnickou pilku či nůžky s prodlouženou rukojetí.

*Důležité je také dbát na to, aby řezné nástroje byly vždy čisté, jinak můžeme do stromu snadno zanést infekci.

Na jaře nezapomínejte ani na trávník
Jakmile teploty vystoupají nad nulu, vyčistíme trávník od listí, větviček a suchých zbytků trávy a připravíme jej k vertikutaci. Vertikutace slouží k provzdušnění silné vrstvy mechu, plevele a zbytků posekané trávy, která vznikla po zimním období a zabraňuje průniku vzduchu a vody do půdy. Pokud trávník dostatečně neprovzdušníme, hrozí jeho udušení. Nejsnadněji a nejúčinněji půdu zkultivujeme pomocí vertikutátoru, ušetříme si jím spoustu těžké práce a trávníku to skutečně prospěje.



Přečtěte si
ivoadler
19. 3. 2017 • 16:46

Rozhovor dvou zahrádkářů: Prořezáváš stromy? Jo. Máš ovoce? Ne.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.