Přírodní antidepresivum: Jídlo, které zvedne náladu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Přírodní antidepresivum: Jídlo, které zvedne náladu!

Pokud na vás leze jarní únava, zkuste jí vzdorovat chytře vybraným jídelníčkem.
Pokud na vás leze jarní únava, zkuste jí vzdorovat chytře vybraným jídelníčkem. (Shutterstock)

Po zimě jsme vyčerpaní nejen fyzicky, ale také duševně a výkyvy počasí nám také nepřipdají. Pokud na vás leze jarní únava, zkuste jí vzdorovat chytře vybraným jídelníčkem. O dobrou náladu se v našem těle stará serotonin a jeho tvorbu můžeme podpořit výběrem potravin.

Zvolte kuřecí a krůtí maso, kešu, mléčné výrobky, banány, zelenou zeleninu, lososa, nebo tuňáka. Produkci serotoninu podporují také vitaminy skupiny B – B6, B9 (kyselina listová) a B12, a vitamin C. Hořčík posiluje nervy a je vhodný při zvýšené duševní zátěži a stresu.


Banány
Přírodní antidepresivum. Obsahují tryptofan, cukry, draslík a mnoho dalších vitaminů a minerálních látek. Tvorbu serotoninu podporují účinně.

Borůvky
Obsahují velké množství vitamínu C, antioxidanty a další účinné látky. Organismus čistí, zbavují ho únavy a detoxikují. Lze využít i jahody.

Mandle
Díky vysokému obsahu železa podporují tvorbu červených krvinek. Obsahují také hořčík, který má antidepresivní účinky, dobře fungují proti krátkodobému podráždění.
Losos
Díky aminokyselině tryptofann podporuje tvorbu serotoninu. Omega 3 mastné kyseliny a vitamin D zabraňují pocitům úzkosti a zlepšují spánek. Platí to i o tuňákovi.

Špenát
Díky vysoké koncentraci hořčíku zlepšuje soustředění. Vitaminy řady B podporují tvorbu serotoninu.

Kapusta
Má podobné účinky jako špenát. Navíc obsahuje mnoho vitaminu C a podporuje nejen dobrou náladu, ale i imunitu.
Rajčata
V rajčatech je obsažen antioxidant lykopen, obsahují hořčík, draslík a kyselinu listovou. Podporují dobrou náladu i imunitu.

Čokoláda
Kakaové boby jsou zdrojem hořčíku, stimulují organismus a mohou způsobit i euforii. V čokoládě je obsažen tryptofan, základní látka pro tvorbu serotoninu.

S alkoholem opatrně
Že alkohol také zvyšuje hladinu serotoninu je známá věc, funguje však velmi zrádně. V prvních fázích hladina hormonu příkře stoupá. Serotonin se však brzo přestane uvolňovat a tělo vyžaduje další dávku.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.