Co odhalí barva očí?! Až 500 zdravotních problémů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Co odhalí barva očí?! Až 500 zdravotních problémů!

Barva očí značí, k jakým zdravotním problémům máte sklony.
Barva očí značí, k jakým zdravotním problémům máte sklony. (Foto DuoVize, scom)

Vyšetřením oční duhovky v souvislosti se zdravotním stavem člověka se po celá staletí zabývá irisdiagnostika. Pomocí barev, znamének a značek v oční duhovce, bělmu nebo v pokožce kolem očí dokáže odhalit až pět stovek zdravotních obtíží.

Oko jako promítací plátno
„Na duhovce se mohou vyskytovat pigmentová znaménka. Pokud jsou větší, vystouplá či nepravidelná, je vhodné je pravidelně sledovat, zda se nezvětšují. Oční lékař také provádí fotodokumentace těchto znamének, aby mohl porovnávat jejich změny,“ vysvětluje MUDr. Andrea Janeková, lékařka Očního centra Praha a dodává: „Další onemocnění ovlivňující oční duhovku, je cukrovka. Při rozvinutém onemocnění vznikají na duhovce další cévy, které znamenají špatně léčený diabetes.“


Co ukazuje barva vašich očí
*Modré oči patří přívětivým a optimistickým lidem s radostí ze života. Ti bývají dobrými společníky, jsou ale náchylní k onemocněním dýchacích cest, ledvin či srdce a také k revmatickým a alergickým potížím.
*Hnědé oči zase ukazují na ochotné a obětavé lidi se silným charakterem a bystrým rozumem, kteří mají sklony k oslabení nervového systému, onemocnění trávicích orgánů. *Lidé s tmavě hnědýma a černýma očima mají 1,5krát až 2,5krát větší riziko šedého zákalu.
*Zelená barva potom svědčí o výkonných a cílevědomých lidech. Ve skutečnosti vlastně zelené oko neexistuje – je modré a leží přes něj žluté skvrny nebo pásy. Větší množství žlutého barviva může signalizovat sníženou funkci ledvin.
*Šedé oči mají lidé s velkou mozkovou kapacitou a méně společenskými vlohami, se sklony k onemocnění kůže a revmatismu.


Změna barvy znamená problém
Barvu očí může ovlivnit stres a zdravotní stav. Změnu v zabarvení může způsobit i úraz oka. Pokud si všimnete zarudnutí očního bělma, může jít o alergii. Žloutnutí zase svědčí o onemocnění jater. Změna barvy jednoho oka ukazuje např. na neurofibromatózu (drobné kožní nádůrky na kůži) nebo Waardenburgův syndrom spojený s postižením sluchu. Mohlo by jít také o nádor duhovky.


Šedý zákal
Ke změně barvy oka ale může dojít také v případě šedého zákalu. Jde o přirozenou součást stárnutí lidské čočky, ale také o nejčastější důvod slepoty, pokud není včas rozpoznán a léčen. „Šedý zákal se dnes odstraňuje ambulantní operací, během které je zkalená čočka pomocí ultrazvuku bezbolestně rozmělněna a pak z oka odsáta. Na její místo pak oční chirurg implantuje novou umělou oční čočku a ta v oku zůstává po celý zbytek života,“ vysvětluje MUDr. Lucie Valešová z Oční kliniky DuoVize Praha.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.