Dnes je den žvýkačky: Už staří Řekové... žvýkali »žvejku«! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Dnes je den žvýkačky: Už staří Řekové... žvýkali »žvejku«!

Samotným žvýkáním sice nezhubnete, žvejka ale alespoň zažene chuť na sladké.
Samotným žvýkáním sice nezhubnete, žvejka ale alespoň zažene chuť na sladké. (Foto scom, ara)

Uklidňuje, pomáhá hubnout i přestat kouřit, dá se nalepit skoro kamkoli, dělá skvělé bubliny a chutná. Neradi bychom se jí vzdávali, i když na koberci nás nepotěší. Kde se vzala žvýkací guma?

Je tu s námi už tisíce let
Zatímco my Pedro, staří Řekové žvýkali pryskyřici, a dokonce i ze stejných důvodů jako dnes. Slibovali si od ní jednak svěžejší dech, ale pomáhala jim také při problémech se zažíváním. 
Novodobá premiéra v USA
Tak jak ji známe, byla žvýkačka poprvé představena veřejnosti v roce 1911 ve Spojených státech amerických.

Vyvinula z hmoty zvané chicle na začátku 60. let 19. století. Chicle je vyrobená z mléčné šťávy (latexu) stromu Sapoddila, který roste ve Střední Americe.

S rostoucí popularitou žvýkaček rostla i poptávka po chicle a stromy brzo nestačily poptávce. Proto dodavatelé přešli na syntetický základ žvýkací hmoty. Parafín, vynalezený v roce 1830, byl optimální volbou, protože byl bezbarvý, bez zápachu, bez chuti a dobře dostupný. První patent na výrobu žvýkací hmoty dostal William S. Semple v prosinci 1869.

* Průměrný Čech spotřebuje ročně 128 kousků žvýkací gumy.
* Největší vyrobený kousek žvýkačky byl velký jako 10 000 kousků žvýkačky slepených dohromady a byl představen v roce 1974.
* K vypěstování dostatečného množství máty pro žvýkačky s příchutí máta je ročně potřeba polí o rozloze 16 300 fotbalových hřišť.
* Pokud byste každý kousek žvýkačky, který byl za rok na světě vyroben, přiložili svým koncem k sobě, žvýkačky by obepnuly planetu Zemi po jejím obvodu devatenáctkrát.
* Zemí s nejvyšším počtem výrobních dílen na žvýkačky je Turecko, kde se vyskytuje 60 takových dílen.
* Žvýkačku přilepenou ve vlasech nejlépe odstraníte tak, že si mezi prsty vetřete burákové máslo a žvýkačku tak pohodlně z vlasů stáhnete.
* Japonští chemici vynalezli Náladovou žvýkačku, jejíž barva se změní v závislosti na tom, jestli jste veselí, smutní, naštvaní, zamilovaní atd.
* Žvýkání žvýkačky vám pomůže udržet se a neplakat, když už máte na krajíčku.
* Nové studie ukazují, že díky žvýkání žvýkaček jsou lidé chytřejší, protože žvýkání podporuje paměť a funkce mozku.
* Největší počet dětských sběratelů obalů od žvýkaček je v Rusku.
* Žvýkačka se řekne anglicky: chewing gum, arabsky elki, čínsky  heung how chu, řecky tsikles, norsky tyggegummi, portugalsky pastilka elastica, špaňelsky goma de mascar, švédsky tuggumi a maďarsky rágógumi? Retro hvězdy

Pedro, Sevak, Donald... To byly československé dětské hvězdy sedmdesátých let minulého. Teď si sice můžeme »žvejku« s chlapečkem v sombreru znovu koupit, ale od originálu se přece jen trochu liší.

Žvýkání pomáhá hubnout?!

I když vědci spočítali, že pokud budete žvýkat rychlostí 100 žvýknutí za minutu, spálíte za hodinu o 70 kalorií více, největším přínosem žvýkačky je fakt, že nahradí dezert a zažene mlsnou.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.