Nejtalentovanější děti Česka! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Nejtalentovanější děti Česka!

Filp Horák
Filp Horák (Foto Aha! - Martin Přibyl)

Mají nadání a jdou si tvrdě za svým. Nejtalentovanější děti Česka byly oceněny v soutěži Zlatý oříšek. Mezi nimi byl i teprve dvanáctiletý hudební skladatel Filip Horák z Uherského Hradiště.

Je mu 12 let a skládá hudbu ...je jako Mozart

Se svými skladbami zvítězil v mnoha talentových soutěžích, a dokonce je hraje i Slovácký symfonický orchestr. Svůj talent objevil už v osmi letech, kdy složil svoji první skladbu. „V televizi mě uchvátila hudba pana Karla Svobody k Cirkusu Humberto, tak jsem složil něco podobného,“ popisuje Filip. Je sice mladý, ale i on zapomíná. „Často se mi stává, že nějakou skladbu složím, a když si ji hned nezapíšu, tak ji zapomenu,“ přiznává Filip. Obvykle si proto nápad hned zahraje na klavír, aby si ho zapamatoval.

Víte, že...

...Wolfgang Amadeus Mozart (1756–1791) komponoval již v pěti letech a v šesti koncertoval před císařovnou Marií Terezií?

Eduard Kollert (14): Úspěšný houslový virtuos

Eduard Kollert (14) z Prahy je vítěz mnoha domácích i světových soutěží ve hře na housle. „Hraji od sedmi let. Byl jsem na jednom koncertu, který mě naprosto nadchl a rozhodl jsem se, že se to musím naučit taky,“ vzpomíná Eduard. Trénuje pilně každý den šest hodin. Jednou by chtěl koncertovat jako sólista po celém světě, což se mu začíná plnit už teď. „Mám koncerty v Německu, Švýcarsku nebo v Rusku,“ svěřil se.

Viktorie Prokopová (14): Ve sportovním aerobiku je mistryně

Další oceněnou byla Viktorka Prokopová (14) z Veltrus, která patří ve sportovním aerobiku k absolutní špičce. Získala už několik titulů a stala se i mistryní České republiky i Evropy. „Bylo mi pět let, když jsem začínala. Vnímala jsem to jako takovou hru, kde se vyblbnu. Postupně jsem ale zjistila, že mě to obrovsky baví, a zdokonalovala jsem se," říká Viktorka. Trénuje třikrát týdně dvě hodiny a touží být mistryní světa.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.