Generál Emil Boček (93): Místo létání peče vánoční cukroví! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Generál Emil Boček (93): Místo létání peče vánoční cukroví!

Generál Emil Boček má stále energie na rozdávání.
Generál Emil Boček má stále energie na rozdávání. (Foto Aha! – Petr Podroužek)

Generál Emil Boček (93) je poslední u nás žijící stíhací pilot RAF a mnohokrát oceněný hrdina. Letos po 70 letech znovu pilotoval spitfire, ve kterém bojoval za druhé světové války. Poté se proletěl v legendární stíhačce MiG-15. A teď ? Dal se na pečení vánočního cukroví!

Životní energii by Emilu Bočkovi mohli závidět lidé o půl století mladší. Před pár týdny se například posadil za řidítka motocyklu na staré brněnské závodní trati. Nyní má ale jiné starosti. Finišuje s přípravami na Vánoce.

Manželčiny recepty
Do pečení cukroví se Boček pustil poté, co mu před pár lety umřela manželka. Jeho skvělé zázvorky měli reportéři Aha! možnost ochutnat. Jsou vynikající! „Manželka pekla cukroví haldy. Jednou jsem si tak řekl, že pokud to zkusím, tak za to nic nedám. Navíc recepty mi po ní zůstaly. Cukroví se mi povedlo hned napoprvé, přitom za života manželky jsem ani nevařil, natož pekl,“ usmíval se skvěle naladěný válečný veterán. A teď vlastně i cukrář.

Cukroví pro děti
Na balkoně svého brněnského bytu nechává lahodné zázvorky uležet. Pěkně schované v krabici čekají, až jim tam letec přidá »společnost« – linecké a perníčky. „Linecké nemá chybu, zázvorky a perníčky mně vždy chutnaly. Uvažoval jsem také nad vanilkovými rohlíčky, ale dělat je nakonec nebudu. Na Štědrý den pojedu k dceři a musím dětem nějaké cukroví přivézt. Když zjistili, že ho umím, tak už na něj čekají. Holt jsem si na sebe upletl bič... I když dcera i vnučky jsou skvělé kuchařky,“ dodal Emil Boček.

Kapra si nedá
Na kaprovi si Boček na Štědrý den nepochutná. I když dříve na ryby chodil, ty sladkovodní jí většinou nerad. Takže bude mít na stole opět štědrovečerní řízek. „Děcka se mě ptaly, co chci pod stromeček. Řekl jsem jim všem, že pokud mi chtějí udělat radost, ať mi koupí bílé košile číslo 40. Chodím pořád po nějakých akcích a límečky moc nevydrží,“ směje se veterán.

Dá jméno tramvaji
Setkat se s naší leteckou válečnou legendou můžete 22. prosince. Tento den bude totiž po něm v Brně pokřtěna slavnostně nová tramvaj Škoda 13T.
Kdo je Emil Boček
Brigádní generál se narodil 23. února 1923 v Brně. O 16 let později odešel potají z domova, v září 1940 absolvoval ve Velké Británii, kam se dostal přes Bejrút, pilotní výcvik a stal se příslušníkem RAF. Coby mechanik sloužil u 312. stíhací perutě, od října 1944 působil jako pilot u československé 310. stíhací perutě. Po válce si založil malou opravnu motocyklů. Roku 2014 jej prezident Zeman jmenoval brigádním generálem. Má řadu vyznamenání včetně Řádu Bílého lva za mimořádné zásluhy o obranu a bezpečnost státu a vynikající bojovou činnost.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.