Hanku na přechodu srazilo auto: V šestnácti je jako batole! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Hanku na přechodu srazilo auto: V šestnácti je jako batole!

Pár týdnů před tragickou nehodou. Hanka byla krásná, zdravá a veselá holka.
Pár týdnů před tragickou nehodou. Hanka byla krásná, zdravá a veselá holka. (Foto ara)

Šílenec za volantem ji srazil na přechodu pro chodce. Rána byla tak silná, že Hanka (16) letěla vzduchem dvacet metrů. Během jediné sekundy se život mladé dívky úplně převrátil naruby.

Bylo léto a Hanka se připravovala, že po prázdninách nastoupí do prvního ročníku střední školy ve Strážnici. S kamarády šla 13. července před šestou hodinou večer do parku. Na přechodu pro chodce jim řidič dal přednost, vešli tedy do silnice. V druhém jízdním pruhu je ale jiný motorista ignoroval a vrazil do Hanky.

Život na vlásku
„Zůstala ležet 20 metrů od přechodu, kam doletěla. Utrpěla krvácení do mozku, poranění hrudníku, zlomeninu stydké kosti a zlomeninu baze přední jámy lební,“ popsala nehodu její maminka Vendula (39). Život dívce zachránil jen okamžitý transport vrtulníkem do nemocnice.

Vývoj je nejistý
„Po nehodě se vrátila do věku batolete. Její stav se zlepšuje, ale velmi pomalu,“ popisuje maminka. Úspěšná mažoretka je nyní v rehabilitační léčebně a neobejde se bez cizí pomoci. Nikdo z lékařů přitom nedokáže odhadnout, jak se bude její stav vyvíjet.

Podpora lidí
Podporu dceři poskytuje hlavně máma a její rodina. Hanku trpělivě opět učí věcem, které dívka zvládala jako dvouletá holčička. „Je citelně omezena v obvyklém způsobu života. Naději ale neztrácíme a hodně nám pomáhá podpora lidí nejen z Veselí nad Moravou, ale i z celé republiky,“ doplnila Vendula.


Sama ráda pomáhala ostatním
Než došlo k nehodě na přechodu pro chodce, byla Hanka velmi aktivní. Pomáhala například při zápisu dětí do první třídy základní školy, spoluorganizovala akci spaní ve škole, zapojovala se do organizování jarmarků ve městě...

Šofér nepil a čeká ho soud
Policie šoféra dopadla. „Řidiče jsme otestovali na alkohol, který jsme u něj nezjistili,“ uvedl po nehodě policejní mluvčí Pavel Šváb. Šofér je obviněný z těžkého ublížení na zdraví, soud je naplánovaný na začátek příštího roku.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.