Velký rádce Aha!: Jak se poprat s dluhy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Velký rádce Aha!: Jak se poprat s dluhy!

Jak se vymotat z dluhů?
Jak se vymotat z dluhů? (Foto ara)

Topíte se v dluzích? Nebo uvažujete o nějaké půjčce a odrazuje vás od ní právě nebezpečí zadlužení? David Šmejkal, ředitel neziskové Poradny při finanční tísni, vám prozradí 8 nejdůležitějších věcí, které byste o dluzích měli vědět. 

 1*Dluh není jen půjčka
Do dluhů vás nemusí dostat jen nevýhodná půjčka. Dluhy mohou vzniknout i z nedoplatků nájmů, energií, poplatků obci, zdravotního pojištění, pokut vůči dopravnímu podniku. Dluh sice není ostuda, ale ostuda může vzniknout, když se nesplácí,“ říká David Šmejkal.

2*Pomůže rozpočet
Než se někde »upíšete« k půjčce, spočítejte si, kolik maximálně můžete splácet. Že to nevíte? Zjistíte to jednoduše – vytvořením domácího rozpočtu. Je to jednoduché, stačí tužka a kus papíru a dozvíte se, kolik vám zůstane na konci měsíce v peněžence.


3*Základem je smlouva
Na začátku je vždy smlouva, ve které je vše podstatné. Kdy se platí, kolik se platí a jak. Podpis smlouvy je jako přistání na Marsu. Vše se najednou změní, co bylo, to už není. Bez podrobného přečtení, času na rozmyšlenou a porady s rodinou smlouvu nepodepisujte.

4*Udělejte si jasno v povinnostech
Na začátku vše vypadá krásně, věříte, že splácení půjde snadno a všichni určitě smlouvu dodrží. Nezapomeňte si ale udělat jasno v tom, jaké jsou vaše povinnosti dané smlouvou. Když něco nedodržíte, přijdou pokuty, které z vás můžou udělat žebráka.

5*Dluh není nikdy sám
Dokud máte na splácení půjčky, je vše v pořádku. Když se ale k dluhu připojí úrok z prodlení a pokuty, věc začíná být hrozivá.

6*Dluh je jako cejch
Nesplácený dluh se s vámi může táhnout roky, dokonce i po jeho splacení. „Registry dluhů zaznamenávají naši úvěrovou historii celé roky. Špatná úvěrová historie plná nesplácených dluhů nám zavírá cestu k dobrým smlouvám,“ upozorňuje Šmejkal.

7*Dluhy po splatnosti vedou k exekuci
Nemáte na splátku? Ihned kontaktujte firmu, se kterou máte podepsanou smlouvu a domluvte se s ní na splátkách. Musíte to ale udělat včas. Strkání hlavy do písku žádný dluh nevymaže, jen jste blíž k exekuci.

8*Osobní bankrot není pro každého
Doufáte, že vaše dluhy vyřeší osobní bankrot? „Oddlužení, neboli osobní bankrot sice zastavuje exekuce, pokuty a úroky, ale něco stojí. Musíte platit insolvenčního správce, z příjmu vám zůstane jen nezabavitelná částka, vaše jméno se objeví v insolvenčním rejstříku,“ vypočítává Šmejkal. Navíc ne každý na oddlužení, tedy osobní bankrot dosáhne. Základem jsou příjmy, které za maximálně 5 let zaplatí minimálně 30 % všech dluhů. Příjmy se musí soudu prokázat, stejně jako majetek a všechny dluhy. Poraďte se včas

Dluhová past není slast a vršení dluhu na dluh je cesta do pekel. Pokud své dluhy nezvládáte, vyhledejte pomoc včas. Využít k tomu můžete akci Den bez dluhů. Dnes, zítra a ve středu se díky ní můžete zdarma poradit, jak řešit své problémy s penězi. Na kontaktních pracovištích Úřadu práce ČR ve třiceti českých a moravských městech najdete stánky, ve kterých vám odborníci poradí. Kromě toho můžete využít i bezplatnou infolinku na čísle 800 800 123.

Možnost dozvědět se něco více o tom, jak se poprat s dluhy, budete mít i letos na několika desítkách míst po celé ČR už zítra, 15. listopadu. Právě na toto datum připadá Mezinárodní den bez dluhů. Volba konkrétních kontaktních míst, na kterých budou poradci lidem k dispozici,vychází ze statistiky nezaměstnanosti a míry zadlužení jednotlivých měst. Nejvyšší podíl nezaměstnaných  je v současné době v Ústeckém kraji, kde je průměrná výše dluhu kolem 24 000 korun a míra zadlužení se pohybuje na úrovni 11 %.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.