Horolezec Bém se vrací. Je v základním táboře! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Horolezec Bém se vrací. Je v základním táboře!

 (archiv)

PRAHA/KÁTHMÁNDÚ – Pražský primátor Pavel Bém (43) po zdolání nejvyšší hory světa Mount Everestu (8848 metrů) sestoupil do základního tábora. V sobotu večer to řekla jeho konzultantka Martina Jirovcová. Primátor je podle ní v pořádku a má tak za sebou nejtěžší část výpravy. Sestup do základního tábora je totiž podle názorů zkušených horolezců nejriskantnější.

Nedaleko zahynul Čech!

Bém odcestoval do Himálaje 23. března. Zatím není jasné, kdy se vrátí do Prahy, ale volno má do 25. května. Kvůli dvouměsíčnímu neplacenému volnu se stal terčem kritiky, a to i od prezidenta Václava Klause. Ten mu přesto v sobotu k jeho výstupu na Mount Everest zaslal gratulaci. V telegramu do základního tábora Klaus Bémovi napsal, že by ho rád brzy přivítal na Hradě.

Nejvyšší horu světa Bém pokořil v pátek v 6.42 hodin středoevropského letního času. Stal se desátým Čechem, který dosáhl tohoto vrcholu. Béma při výstupu v silném větru doprovázeli dva šerpové. Primátor je vášnivý horolezec a zdoláním »střechy světa« si splnil klukovský sen.

Mount Everest ve středu pokořila i první Češka vůbec, Klára Poláčková. Od prvovýstupu Novozélanďana Edmunda Hillaryho a šerpy Tenzinga Norkeje v roce 1953 zdolalo nejvyšší světový velikán téměř 2000 lidí. Přibližně 200 horolezců však nalezlo na svazích Mount Everestu smrt. Uplynulý týden zemřel při výstupu český horolezec (47). Podle dostupných informací by mělo jít o brněnského lékaře Libora Kozáka. Ve čtvrtek zde po pádu zemřeli dva horolezci z Jižní Koreje.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.