Zpráva tajných služeb: 7 teroristů v Česku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Zpráva tajných služeb: 7 teroristů v Česku!

Teroristé z Islámského státu.
Teroristé z Islámského státu. (Foto: Handout)

V Česku se objevilo sedm osob, které se chtěly přidat v Sýrii k teroristům, mimo jiné k tzv. Islámskému státu. Uvádí to Bezpečnostní informační služba (BIS) ve zprávě za loňský rok.

Tito lidé byli z islámského světa a v tuzemsku pobývali krátkodobě. Jejich návrat do Evropské unie by představoval podle civilní rozvědky vážnou bezpečnostní hrozbu právě kvůli možné účasti na teroristických útocích. I přes četné ztráty dokázal Islámský stát (IS) podle zpravodajců loni provést i v Evropě významné teroristické útoky. Pak zintenzivnil nábor dalších dobrovolníků. BIS se potom zaměřila na aktivity lidí, projevujících sympatie právě k ideologii IS. „V mladší generaci tuzemských muslimů odhalila několik sympatizantů. U většiny z nich byly prezentované názory projevem psychické lability, frustrace či přímo nemoci,“ uvedla rozvědka ve své zprávě. Zdůraznila však také, že čeští muslimové až na několik výjimek aktivity IS veřejně odsoudili.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.