Antrax po Sibiři řádí i v Evropě! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Antrax po Sibiři řádí i v Evropě!

Sobi jsou na Jamalském poloostrově zdrojem obživy.
Sobi jsou na Jamalském poloostrově zdrojem obživy. (Foto Profimedia.cz)

Velmi nebezpečná nákaza antraxu neboli sněti slezinné propukla na Sibiři a kromě tisíců zvířat zabila i 12letého pastevce! A teď zabíjí i ve Švédsku!

Je to taková zhouba ze záhrobí. S epidemií antraxu se na Jamalském poloostrově na severozápadě Sibiře potýkali před 75 lety. Stáda sobů tehdy museli nemilosrdně vybít. Ale tím to neskončilo: letos kvůli horkům roztála donedávna ještě trvale zmrzlá půda (permafrost) a vydala i smrtonosné dědictví: mrtvoly stále nakažené snětí! Bakterie Bacillus anthracis totiž dokážou vydržet dlouho dobu neaktivní a počkat si na vhodné podmínky. Ty teď pro ně zajistilo globální oteplování...

Na rozdíl od jiných bakterií, které k rozmnožování potřebují živé hostitele, je antrax rychle zabíjí. Šíří se totiž z rozkládajících se mršin, nakazit se lze kůží, vdechnutím i pozřením. Přinejmenším 1500 sobů už na Sibiři pošlo a od nich se nakazila i první lidská oběť.

„Tento konkrétní incident vyšumí velmi rychle, jakmile se do toho pustí hygienici,“ řekl serveru Live Science bakteriolog George Stewart. Jenže vzhledem ke globálnímu oteplování a výkyvům teplot mohou být stále častější – stačí, aby na chvíli rozmrzl permafrost s nějakou tou nakaženou mrtvolou a dostalo se k ní živé zvíře.

Podobně jako na Sibiři se i ve Švédsku dobytek a koně tu a tam nakazí z rozmrzlé půdy. Letos zatím sněť zabila devět zvířat na několika farmách. Veterináři hledají zdroj nákazy a očkují veškerý dobytek.

Víte že...
...antrax byl základem pro velice účinné biologické zbraně už od první světové války? Američané se jich zbavili v 70. letech, Rusové začátkem století, ale pro teroristy není příliš obtížné si antrax opatřit.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.