Boj zvířat o život: Vycítí nebezpečí a dávají se na úprk! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Boj zvířat o život: Vycítí nebezpečí a dávají se na úprk!

Bobříka vyplavila voda z nory, na břehu se třásl zimou.
Bobříka vyplavila voda z nory, na břehu se třásl zimou. (ČTK)

Nejen lidské životy, ale i oběti na volně žijících zvířatech si vybírá povodeň v Česku. Umírají po stovkách, přestože pud sebezáchovy jim velí bojovat do posledního dechu. „V ohrožení života plave každé zvíře. Nějaké vydrží víc, jiné méně,“ říká Karel Makoň z plzeňské záchranné stanice.

Šneci vycítí nebezpečí

Jakmile šneci vytuší ohrožení, vytvoří »povodňovou linii« a shromažďují se například na zábradlí, domech nebo kmenech. Ti méně šťastní si vlezou na stébla vyšší trávy, která je ale před smrtící vodou neuchrání. „Je to pro ně otázka přežití. Šnek by svojí rychlostí před povodní jen těžko utekl. Záhadně ale nebezpečí vycítí dříve a hledá únikové cesty,“ vysvětlil Karel Makoň.

Krtci plavci

Hůře jsou na tom krtci. Pokud nestihnou včas vylézt z nor, jsou bez šance. „Krtek dokáže plavat, ale »padesátku bazén« by asi nezvládnul. Zachránit je může včasný útěk do vyšších míst. Viděl jsem krtky i v horách,“ popsal Makoň.


Bobříka vyplavila velká voda

Jedním ze zvířátek, které by se bez lidské pomoci neobešlo, bylo mládě vzácného bobra evropského. V rozvodněné Úhlavě na Plzeňsku přišel o rodiče. „Voda ho vyplavila z nory. V rákosí ho našel rybář, třásl se zimou. Začali jsme mu říkat Plaváček. Vypadá to, že nechtěnou koupel zvládne,“ řekl Makoň.

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.