Borůvkové pivo? Chutná hlavně ženám! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Borůvkové pivo? Chutná hlavně ženám!

Ze »šestky« v Pivovarském klubu v pražském Karlíně točí Tatiana Kerková netradiční náchodský pšeničný speciál. Za jedno z nejsvéráznějších piv považuje polotmavou třináctku s kaštanovým medem.
Ze »šestky« v Pivovarském klubu v pražském Karlíně točí Tatiana Kerková netradiční náchodský pšeničný speciál. Za jedno z nejsvéráznějších piv považuje polotmavou třináctku s kaštanovým medem.

PRAHA – Pravověrní čeští pivaři nad tím ohrnují nos, přesto je stále více lidí, kteří začínají holdovat speciálním pivům se zvláštními příchutěmi. Jejich rájem se stává hlavně Praha a větší města.


V českých hospodách si můžete stále častěji připadat jako v cukrárně
U Medvídků vám nabídnou i nejsilnější pivo v Evropě

Mnohdy si tak v hospodě můžete připadat jako v cukrárně. Chuť banánová, višňová, kávová, borůvková či mandlová by se hodila spíš pro zmrzlinu než zlatavý mok. Překvapí ale i piva kopřivová, limetková, eukalyptová nebo pivní sekt.

I barvou se tyto pivní kuriozity liší od našeho klasického světlého a tmavého ležáku - a lákají hlavně dámy. „Místo vína našly zálibu v ovocných pivech, u nás jdou na dračku,“ potvrzuje plzeňský barman Petr Sedlák.

Situace na pivním trhu se zejména v Praze začíná hýbat, hlavně díky menším pivovarům. Třeba v minipivovaru U Medvídků je k dostání pivo X-Beer 33. To je náš příspěvek do světové soutěže o nejsilnější pivo a výrobce jej doporučuje jen usrkávat. Jak už název napovídá, jde o 33stupňový mok.

Většina českých pivařů však přesto podle britského odborníka na pivo Michaela Jacksona zůstavá velmi konzervativní. Škála nabízených druhů piva je u nás prý proto stále dost omezená a donedávna se tu vařilo prakticky jen pivo plzeňského typu.

Co kde ochutnáte?

● Kávová, borůvková a mandlová piva
(Pivovarský dům v pražské Ječné ulici)
● Pšeničné kvasnicové pivo podle starobavorského receptu
(Richtrův pivovar v Praze-Libni)
● Nejsilnější evropské pivo X-Beer 33
(pražský pivovar U Medvídků)
● Banánové a višňové pivo
(minipivovar ve Stříbře na Tachovsku)


Autor: (gol)
Foto: ČTK

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.