Viktor Kožený: Vrátím se do Česka! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Viktor Kožený: Vrátím se do Česka!

Na podzim 2005 byl Kožený zatčen, pak strávil 18 měsíců ve vazbě.
Na podzim 2005 byl Kožený zatčen, pak strávil 18 měsíců ve vazbě.

NASSAU – Miliardář Viktor Kožený (43), který byl nyní po 18měsíční vazbě na Bahamách propuštěn na kauci více než 6 milionů Kč, plánuje návrat do Česka! Chce u nás vstoupit do politiky.


Domluvím se s ODS a se zelenými
● Prodal jachtu i letadlo

„Jsem sympatizant ODS a se zelenými se dá také domluvit,“ řekl včera České televizi.

Kožený, který má už roky irský pas, je přitom v Česku stíhán za zpronevěru 16 miliard Kč. A USA žádají jeho vydání z Baham, kde žije už 12 let, kvůli korupci a zpronevěře peněz amerických investorů při privatizaci v Ázerbájdžánu. V Americe mu hrozí až 150leté vězení.

Kožený ve svém prvním rozhovoru po 18 měsících, které strávil ve věznici Fox Hill, nejtvrdším žaláři v Karibiku, mj. řekl: „Podmínky ve vězení byly otřesné. Mnoho vězňů tam proto spáchalo sebevraždu a došlo tam i k vraždě.“ Za mřížemi prý utrpěl „několik srdečních příhod a zápal plic. Nejsem na tom ale o nic lépe nebo hůře nežli známí disidenti jako Alexandr Solženicyn, Nelson Mandela a Václav Havel.“

Teď už si zase užívá slunce, moře a rodiny. Obden se ale musí hlásit na místní policejní stanici. Uprchnout z Baham, kde ho 23. července čeká odložený soud o vydání do USA, prý nehodlá. Nemá prý už ani letadlo, ani jachtu.


Autor: (pol)
Foto: ČTK

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.