Trpké následky brexitu: Tisíce Britů mění občanství! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Trpké následky brexitu: Tisíce Britů mění občanství!

EU: Děkujeme, vypadněte!
EU: Děkujeme, vypadněte! (Foto: Reuters)

Britové začínají naplno pociťovat následky referenda. Z Bruselu teď nemůžou očekávat ani sklenici vody, natož vstřícnost. Není tedy divu, že mnozí se už houfně shánějí po jiném občanství.

Určitě to nebude z obdivu ke skupině  ABBA, že švédské úřady nyní evidují ze strany Britů pracujících v této skandinávské zemi zvýšený zájem o občanství. Zatímco týdenní průměr je kolem dvacítky žádostí, jen za několik uplynulých dní se chtělo Švédy stát na 130 Britů. Poptávka se zvýšila také po irských pasech. Místo běžných 200 žádostí za den jich irská ambasáda v Londýně zaregistrovala na 4 tisíce!

Teď bude hůř
Šéf státní kasy George Osborne varoval před nutností zvýšit daně a přivřít kohoutky, aby se země vypořádala s neblahými dopady brexitu. „Život už nebude tak růžový, jako byl v EU,“ zvěstoval spoluobčanům prostřednictvím stanice BBC Radio 4. Proč jste tady?
Žádnou vstřícnost teď nemohou Britové čekat ani z Evropy. Německá kancléřka Angela Merkelová na Downing Street vzkázala, ať Británie neočekává žádná jednání do doby, než oficiálně požádá o odchod z EU. „Kdo chce z této rodiny vystoupit, ten nemůže očekávat, že s tím odpadnou všechny povinnosti, ale privilegia zůstanou,“ řekla v narážce na přání Londýna zůstat součástí společného evropského trhu, ale zároveň omezit pohyb osob.

Pořádně studenou sprchu zažil v europarlamentu také šéf euroskeptické strany UKIP Nigel Farage. „Bojoval jste za odchod, britští voliči se rozhodli pro odchod. Tak proč jste tady?“ »uvítal« jej šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker.

Paul Sonkamble, britský hudební manažer žijící ve Stockholmu. „Požádal jsem o švédské občanství. Bylo to nejen z morálního hlediska, ale také proto, že pracuji s hudebníky na jejich turné. Spoléhají na mě, a tak nemůžu zůstat někde na hranicích, zatímco oni by cestovali mezi evropskými hlavními městy bez problémů,“ vysvětlil serveru britský manažer Paul Sonkamble.
Paul Sonkamble, britský hudební manažer žijící ve Stockholmu.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.