Češi vydělávají 
na libře! 3 koruny! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Češi vydělávají 
na libře! 3 koruny!

Burzy po celém světě jsou v pohotovosti, akcie ztrácejí po brexitu na ceně.
Burzy po celém světě jsou v pohotovosti, akcie ztrácejí po brexitu na ceně. (Foto: scom)

Žádný konec světa se s brexitem nekonal. Přestože trhy jsou po pátečních výsledcích britského referenda stále napnuté jak kšandy, obyčejní Češi se negativních dopadů obávat zatím nemusejí. Naopak je ideální příležitost nakoupit libry a vyrazit přes Kanál za nákupy.

Páteční výsledek o vystoupení Británie z Evropské unie vyšel investory pekelně draho. Akcie na světových burzách ztratily hodnotu skoro 50 bilionů korun, nedařilo se ani té v Praze. Ta se během včerejšího odpoledne propadla o čtyři procenta z dopoledních dvou.

Oslabená oproti koruně zůstává i britská libra (zatímco minulý čtvrtek před brexitem byla na 35,3 korunách za libru, včera už na hodnotě 32,5 korun za libru), což by mohlo být impulzem pro výlet směr Británie. Další dobrou zprávou je, že letenky na Ostrovy nebudou zdražovat. „Už teď jsou na historických minimech. Co naopak zlevní, jsou víkendové pobyty v Británii nebo vstupy do památek,“ láká Čechy Radka Šťávová ze Student Agency. Bez nájezdů
Podle Petra Švába ze společnosti Exchange se ale zatím nájezdy na libru ve směnárnách nekonají. Hvězdami jsou teď spíše eura, dolary a švýcarské franky. „Měny na brexit zareagovaly a zpevnily. Lidé, co je mají, se jich snaží zbavit a vydělat na tom,“ vysvětluje Šváb. Běžte radši hned!
Někteří evropští politici se domnívají, že by ve Spojeném království neměli otálet a začít ihned vyjednávat o vystoupení z EU. Podle eurokomisaře Günthera Oettingera dokonce záměr premiéra Davida Camerona odstoupit až v říjnu způsobuje nejistotu na trzích a poškozuje ekonomiku. „V jednáních nepreferujeme rychlost, nýbrž vyjednání oboustranně výhodných pozic.

Potřebujeme co nejotevřenější přístup na britský trh,“ říká ale Milan Mostýn ze Svazu průmyslu a dopravy. Vladimír Pikora z Next Finance je přesvědčen, že tlakem na Brity se evropští politici jen snaží zamezit dalším referendům a upevnit svou moc. „Pro trhy se teď nic nemění, vše zůstává při starém,“ říká ekonom.

Víte, že...
...předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker chce využít brexitu pro další rozšíření eurozóny, v budoucnu by se eurem mělo platit v celé Unii včetně Česka?

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.