40 let od fotbalového titulu v Bělehradu: Fotky, které rozčílily komunisty! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

40 let od fotbalového titulu v Bělehradu: Fotky, které rozčílily komunisty!

Marián Masný, Zdeněk Nehoda, Karol Dobiaš s pohárem, Ján Pivarník a Jozef Móder v západoněmeckých dresech. Tehdy z toho byl průšvih.
Marián Masný, Zdeněk Nehoda, Karol Dobiaš s pohárem, Ján Pivarník a Jozef Móder v západoněmeckých dresech. Tehdy z toho byl průšvih. (Foto – Stanislav Tereba, ara)

Stali se evropskými šampiony, Panenkův dloubáček zná dodnes celý svět! Byla to jedinečná fotbalová generace. A v téhle euforii dokázali komunisti řešit úplné nesmysly. Absurdní, stupidní! Stanislav Tereba (78), tehdy jediný český fotoreportér v Bělehradě, dostal padáka za to, že poslal do Prahy snímky, které byly závadné…

Jak? Tak skvělé fotky! Na nich mistři Evropy, triumf, báječně vykreslená atmosféra od jednoho z našich nejlepších reportážních fotografů. Závadné ale byly politicky.

 

Problém ale byl, že si Ondruš, Panenka a další z vítězného týmu navlékli dresy soupeře. Západoněmecké! Taková drzost. Přitom šlo o klasickou výměnu, po zápase to dělají všichni. „Tak kto to vyhral? Futbalisti zo západneho Nemecka? Alebo vy, súdruh Panenka?“ ptal se později při audienci na Pražském hradě tehdejší generální tajemník ÚV KSČ Gustáv Husák. Už byl lépe naložený, věc obrátil ve vtip. Ale bezprostředně po finále mu vadilo, že českoslovenští hráči defilují s pohárem v dresu soupeře.

Velvyslanec se mohl přeskočit

 

Jak se to stalo? Stanislav Tereba odvedl práci perfektně. Dostal se i do kabiny, bundu mu půjčil Zdeněk Nehoda, aby prošel přes vojáky a pořadatele. Běhal s hráči i po oválu okolo hřiště, všechno nafotil. „Ale málem to byl konec mé kariéry. Jenom pro to, že si fotbalisté rychle vyměnili dresy. A pózovali v západoněmeckých. Koho by to napadlo, že to někomu bude vadit?“ vypráví dnes Stanislav Tereba.

 

Druhý den totiž šli fotbalisté na audienci k velvyslanci v Jugoslávii. Zatímco na ně čekaly bublinky, na Terebu pořádný kartáč. „Jak jste to mohl dopustit? Vy idiote, co jste si to dovolil? Rudé právo má na titulní straně naše fotbalisty v dresech Němců,“ péroval ho velvyslanec. „V Praze vám to spočítají, vy už si nikdy nevyfotíte ani rodinu na Vánoce,“ vyhrožoval.

 

Stanislav Tereba měl sice obavy, ale říkal si, že snad problém vyšumí, vždyť snímky jsou dobré, vyhrálo se, tak proč to ještě řešit? Jenže po příletu do Prahy už na něho čekalo auto a jel přímo na ÚV. Na tiskovém mu sdělili, že půjde makat do kotelny, ať se připraví. Výpověď si má vyzvednout v redakci Večerní Prahy. „Samozřejmě jsem se s tím nechtěl smířit. Na tribuně seděli papaláši, plno lidí od týmu, tak měli zajistit náhradní dresy. Já je přece nebudu převlékat,“ vzpomíná dnes už s úsměvem Tereba.

Pomohl soudruh Kapek

 

Sebral se a jel k Antonínu Kapkovi, šéfovi strany v Praze, de facto třetímu nejmocnějšímu muži v zemi (podepsal se pod zvací dopis do Moskvy v roce 1968, což mělo za následek sovětskou okupaci). Kapek, protože byl Terebou často focený do novin a byl rád, že ho slavný fotograf vždycky zvěčnil dobře, pomohl. „Je to horlivý blb, dáme to do pořádku,“ uklidnil Terebu s tím, že tiskový tajemník, jehož nazval oním blbem, stejně brzy poletí.

 

Zvedl telefon a zavolal přímo Husákovi. „Čest, je u mě soudruh Tereba a pořád mu někdo z partaje vyhrožuje. On s tím přece nemá nic společného,“ povídal Husákovi.

 

Chvíli rozmlouvali, Husáka sice štvalo, že hráči měli na fotografiích německé dresy, ale pak se s Kapkem dohodli, že je aspoň dobře vidět, koho porazili, že soupeř je z imperialistického bloku a my jsme byli opět lepší. „Stando, soudruh Husák vzkazuje, že výpověď je neplatná, ať jdou všichni k čertu,“ uzavřel Kapek celou blamáž.

 

Jak se posílaly fotky?

 

  • Film se snímky jel Stanislav Tereba vyvolat do redakce spřátelených novin, ještě v noci. Vzali ho policisté s majáčkem, měli pochopení pro práci žurnalistů.
  • S fotografiemi pak musel na poštu a posílal je do Prahy tzv. telefotem, což byl princip jakéhosi faxu.
  • Snímky se naskenovaly, přes dráty se dostaly do Prahy na hlavní poštu, kde si je vyzvedli kolegové z redakce.
  • Aby byli na bělehradské poště ochotní, naklonil si je Tereba odznáčky, což před 40 lety spolehlivě zabíralo (dneska by vás s nimi poslali do háje).
  • Fotky zveřejnila nejen Večerní Praha, ale také Rudé právo, ústřední komunistický deník té doby. Tehdy noviny velké jak tapeta do obýváku!



Přečtěte si
kov3
26. 6. 2016 • 22:13

A netreba zabudnúť, že tam hralo 8 "čobolákov". ako tu niektorí menujú tých, ktorí hlavne ten titul vybojovali...

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.