Jak hledat práci po padesátce! Radí firmy i odborníci! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Jak hledat práci po padesátce! Radí firmy i odborníci!

Senioři nebojte se práce!
Senioři nebojte se práce! (Profimedia.cz)

Jste nezaměstnaní, úspory se vám tenčí, ale kvůli věku nemůžete najít práci? Nedejte se a bojujte s nezaměstnaností i chudobou. Na trhu práce je volných míst dost a vy »jen« musíte pořádně prodat své znalosti a zkušenosti. 

Ekonomika je na vzestupu, nezaměstnanost spadla na historické minimum a firmy marně shánějí kvalifikované zaměstnance. „Téměř každá pátá česká firma nemůže obsadit svá volná pracovní místa,“ říká Jiří Halbrštát z personální společnosti ManpowerGroup. Firmy jsou tak podle něj nuceny přehodnotit své diskriminační postupy, protože by jinak neměly koho zaměstnat. „Smutné ale je, že diskriminace kvůli věku ustupuje jen velmi pomalu,“ upozorňuje Halbrštát.

Firmy jsou zkostnatělé

Problém je v tom, že firmy, které u podřízených vyžadují flexibilitu, jsou samy často nepružné a málokdy mění svůj přístup k padesátníkům. „Řídí se svými předsudky a v praxi často vídáme, že personalisté si nepozvou uchazeče na pohovor pouze na základě jeho data narození,“ tvrdí Halbrštát. Určitý díl viny ale leží i přímo na starších uchazečích o práci. Zbytečně se podceňují a zlehčují své znalosti a dovednosti. To potvrzuje i Kateřina Beránková, mluvčí Úřadu práce ČR. „Zčásti se na tomto vnímání podílí sami. Trpí pocity méněcennosti, nevěří si,“ říká Beránková. Přitom právě oni můžou podle ní vnést do firmy tolik potřebné zkušenosti, zodpovědnost, loajalitu a ve spojení s mladšími kolegy vytvořit velmi výkonný pracovní tým.

Stáří vpřed! 

Firmy, které upřednostňují mladé pracanty, si ale neuvědomují, že s tím, jak bude populace stárnout, budou muset svou strategii přehodnotit. „Lidé nad 50 let jsou nedílnou součástí celkového pracovního trhu. V budoucnu budou patřit mezi klíčové hráče,“ říká Kateřina Sadílková, generální ředitelka Úřadu práce ČR ÚP. Podle ní roste počet lidí na padesát let v řadách uchazečů o zaměstnání mimo jiné i kvůli předsudkům a obavám zaměstnavatelů. „Obávají se toho, že se starší ročníky hůře učí novým věcem, adaptují se na změny, jsou pomalejší a nezvládnou udržet krok s technologickým vývojem,“ vypočítává Sadílková.

Firmy pozor: Chyťte je a nepusťte! 

Pracanti po padesátce jsou zodpovědní dříči, kteří jsou ochotní leccos překousnout. Šéfové, kteří v nich vidí jen brzdy pokroku bez znalosti jazyků a počítačů, dělají ale chybu! Lidé narození před půlstoletím totiž mají cenné zkušenosti, znalosti i známosti. Stačí je jen umět správně využít. Zaměstnanci ve věku 50+ jsou totiž skrytý poklad. Nabízejí věci, které se u mladších ročníků nenajdou. „Na prvním místě je to praxe, odbornost a široké portfolio zkušeností a s tím vázané kontakty. Lidé ve vyšším věku jsou psychicky více stabilní a také loajální. To vyplývá nejen z jejich osobních vlastností, které nabyli věkem, ale také ze situace, kdy většina z nich má ještě finanční závazky a musí je do důchodu splatit, tím pádem zde vzniká velká motivace si pracovní místo udržet,“ vypočítává personální odborník Halbrštát. A nezanedbatelný je i fakt, že většina zaměstnanců ve vyšším věku má již dospělé či starší děti, a jsou tedy časově flexibilnější.

Kde se nejlépe uplatní

*Díky zkušenostem a nadhledu jsou lidé na 50 let přínosem v situacích, kdy mohou využít praxi a zkušenosti, emoční stabilitu apod.
*Velkou výhodou je i schopnost jednat s úřady, konkurencí, vést strategické diskuse s klientem. To vše jsou vlastnosti, které firmě budou zvyšovat konkurenceschopnost.
Rámeček

Nejste v tom sami 

Populace stárne. Průměrný věk Čechů je 45 let. Odhaduje se, že v roce 2020 bude v Západní Evropě 80 % pracujících ve věku nad 50 let. Řada šéfů ale jako by to neviděla. „Alarmující počty nezaměstnaných nad 50 let dosahují až jedné třetiny, některé průzkumy poukazují až na téměř polovinu,“ zdůrazňuje personální odborník Halbrštát. Jedním z důvodů je podle něj i to, že firmy většinou neumí s lidmi v předdůchodovém věku pracovat.

Stát nabízí tisíce

Rekvalifikace, individuální poradenství, nebo třeba příspěvky na mzdy jsou způsoby, jak se úřady práce snaží podpořit zaměstnávání starších pracovníků.
Velké úspěchy sklízí i vytváření společensky účelných pracovních míst. To jsou zjednodušeně řečeno místa, na která zaměstnavateli přispěje stát. „Zaměstnavatelé, kteří se rozhodnou taková místa vytvořit, mohou dostat od úřadu práce příspěvek na mzdové náklady jednoho zaměstnance max. do výše 15 tisíc Kč měsíčně, a to po dobu šesti měsíců až jednoho roku. V případě, že zaměstnají uchazeče nad 55 roků, osobu se zdravotním postižením, a jsou-li tito lidé v evidenci ÚP ČR déle než 24 měsíců, může se částka vyšplhat až na 24 tisíc Kč,“ vysvětuje Kateřina Beránková, mluvčí Úřadu práce ČR.

7 rad, jak po padesátce najít práci

Práce je dost a firmy zoufale shánějí nové pracovníky. Větší šanci mají konečně i dříve narození. Přesto nemusí najít práci na první pokus. Proč? Zbytečně se podceňují!

Každý věk má ale své pro i proti. „Pomalejší pracovní tempo je vyrovnáváno zkušenostmi, které mladický elán nenahradí. Plusem je i osobní rozhled,“ říká Renata Krulichová z útvaru Řízení lidských zdrojů ČSOB. Aha! nabízí sedm tipů, jak i po padesátce najít práci.

1 Pěstujte trpělivost
I když vám nevyšla první ani desátá žádost o místo, nevzdávejte to. Časem to vyjde a pracovní trh je otevřený.
2 Nebojte se změn
Neseďte na gauči a nenaříkejte nad svou smůlou. Není práce ve vašem oboru? Nebojte se změn a zkuste něco jiného. Na úřadu práce vědí, o které profese je ve vašem okolí rvačka.
3 Smiřte se s dojížděním
Připravte se na to, že vhodná práce na váš nečeká za rohem. Smiřte se s tím, že za prací budete nejspíš muset dojíždět.
4 Naučte se »prodat«
Při pohovoru zdůrazněte nejen své schopnosti a zkušenosti, ale přizpůsobivost. Můžete zmínit i to, že určitě nepůjdete na mateřskou a nezůstanete doma kvůli nemocným dětem.
5 Vyškrábejte zbytky optimismu
Pokuste se i na každém neúspěchu najít něco pozitivního. Třeba to, že získáte více zkušeností, naučíte se mluvit s neznámými lidmi a nic už vás jen tak nevyvede z míry.
6 Naučte se mlčet
I když vás láká dát tomu cucákovi, co vede pohovor, najevo, kam se hrabe na vaše zkušenosti, nedělejte to.
7 Hledejte všude
Obvolejte všechny známé, na které si vzpomenete. Prohlížejte nabídky na pracovních serverech. Dívejte se i přímo na stránky konkrétních firem, které na nich často uvádějí volná místa.

 

 


Přečtěte si
ivannavratil386
28. 9. 2018 • 03:39

Hezky a hlavně pravdivě napsané. Hledat si práci po padesátce může být opravdu oříšek. Sám jsem si tím prošel a vím, jak to je těžké. Nakonec mi bohužel nezbylo nic jiného, než se smířit s tím, že se mi práci najít nepodaří. Tak jsem udělal asi jedno z nejlepších rozhodnutí ve svém životě a začal jsem podnikat. Konkrétně se mi podařilo rozjet offshore podnikání. Pokud by někoho zajímalo, o co se jedná, doporučuji kouknout třeba sem: http://homebanking.cz/vyhody-ktere-nabizi-offshore-spolecnost/

kovka18@...
6. 9. 2018 • 14:34

Nevím proč se zaměstnavatelé bojí zaměstnávat starší lidi, vždyť jsou v práci stálejší a nehrozí, že půjdou na mateřskou nebo je přebere konkurence, protože je horlivý a mladý. Tak proč ne . Dobrý portál na nabídky práce je třeba kdejeprace.cz

marketka.o...@...
12. 3. 2018 • 09:26

Pěkný článek. Pokud někdo hledá práci v automobilovém průmyslu, doporučuji podívat se na - <a href="https://buehlermotor-jobs.cz/volna-mista">https://buehlermotor-jobs.cz/volna-mista</a> ;

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.