Jak ušetřit s kreditkou: 10 rad! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Jak ušetřit s kreditkou: 10 rad!

Jak nejlépe ušetříte?
Jak nejlépe ušetříte? (Profimedia.cz)

Zbývá ještě pár dní do výplaty, ale vaše peněženka zeje prázdnotou? Finanční krizi vám pomůže vyřešit kreditka.

Díky tzv. bezúročnému období totiž kreditka prakticky nabízí nejlevnější půjčku na trhu. Pokud stihnete peníze vrátit v tomto období, nezaplatíte navíc ani korunu. S kreditkou tak máte levnou půjčku stále po ruce. Důležité je ale slovo půjčka. Platíte totiž penězi půjčenými od banky. A stejně jako při běžné půjčce si musíte promyslet, jestli půjčené peníze stihnete včas vrátit. Za překročení bezúročného období už úroky samozřejmě platíte a nijak malé.
Při správném zacházení má ale kreditka víc výhod než nevýhod. Aha! nabízí 10 rad, jak s ní správně zacházet.

1. Vybírejte pečlivě
Banky nabízejí různé typy kreditek. Než si vyberete, ptejte se, kolik zaplatíte za vystavení, kolik stojí měsíčně vedení, jak dlouhé je bezúročné období i jak vysoký je úrok za jeho překročení.

2. Hlídejte si bezúročné období
Pohlídejte si bezúročné období. Při jeho překročení už totiž není kreditka zdaleka tak výhodná.

3. Nesplácejte s ní dluhy
Kreditka neslouží k zalepování děr v rozpočtu a ke splácení předchozích dluhů. Je ale dobré ji mít při ruce jako rezervu pro nenadálé výdaje.

4. Vyplatí se před výplatou
Došly vám před výplatou peníze? Právě teď se vám hodí kreditka. Nakupujte s ní jen tolik, abyste to po výplatě zvládli bez problémů splatit.

5. Nastavte si inkaso
Bojíte se, že zapomenete platbu z kreditky splatit včas? Nastavte si inkaso, díky kterému se vám půjčená částka automaticky strhne z běžného účtu na konci bezúročného období.

6. Utrácejte s rozvahou
Kreditka často svádí k utrácení. Jenže pozor, stejně jako nemůžete utrácet své peníze, když je nemáte, nedělejte to ani s penězi u kreditky.

7. Zapomeňte na bankomat
Kreditka není určená pro výběry z bankomatu. Poplatek polatek za výběr prostřednictvím kreditky může být podstatně vyšší než u běžného účtu.

8. Pojistěte se
Ke kreditní kartě si nezapomeňte sjednat pojištění. Banky ho často ke kreditce nabízejí zdarma.

9. Kontrolujte výpisy
Pravidelně si kontrolujte bankovní výpisy. Pokud by se vám cokoli nezdálo, požádejte banku o vysvětlení nebo prověření dané transakce.

10. Krádež nebo ztrátu musíte hned nahlásit
Ztratili jste kartu, nebo vám ji někdo ukradl? Ihned zavolejte do banky co nejdříve a nechte si kartu zablokovat. Vyplatí se mít po ruce (např. uložené v mobilu) číslo, které v případě nouze jen vytočíte.

Autor:  růž

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.