Co zabalit na výlet? Aha! radí, jak se neotrávit!

Počasí láká k útěkům do přírody. Co sbalit s sebou, abyste nehladověli a zároveň si bez ledničky a bez sporáku neuhnali žaludeční potíže? Aha! to ví.
Které jsou ty rizikové a nevhodné potraviny?
Hotové domácí sendviče – při krájení a další manipulaci dochází ke značné kontaminaci přísad a v uzavřeném sendviči se bakterie velmi rychle množí, druhý den už není sendvič vhodný ke konzumaci.
Pomazánky a majonézové dresinky – podobně jako u sendvičů, při přípravě se značně kontaminují a v uzavřené nádobě se pak rychle zkazí.
Zákusky s krémem, šlehačkou, čerstvým ovocem, želatinou, pudinkem, polevou – podléhají bakteriálnímu i plísňovému napadení, navíc se v teple roztékají.
Krájené čerstvé ovoce a zelenina – v uzavřeném boxu začíná kvasit, měkké druhy (jahody, maliny) i plesnivět.
Které potraviny naopak bezpečně vydrží?
Suché pečivo, včetně pečiva se zapečenými přísadami typu šunka, sýr, zelenina.
Tvrdý sýr, suché uzeniny, vejce natvrdo.
Máslo či margarín – sice změkne, ale do druhého dne se nezkazí, lze použít jednotlivě balená minimáslíčka.
Džemy a oříškové pasty – opět lze použít minibalení, nebo se s ostatními podělit o jedno větší.
Celé nekrájené ovoce a zelenina – jablka, hrušky, mandarinky, cherry rajčátka, ředkvičky, paprika, okurka vcelku.
Sušené ovoce a ořechy.
Moučníky bez »mokrých« a snadno se kazících přísad – perník, bábovka, mazanec, sušenky bez polev, müsli tyčinky.
Konzervované potraviny – konzervy obecně nejsou příliš zdravou volbou, ale některé konzervy lze v polních podmínkách bez výčitek využít, např. tuňáka ve vlastní šťávě, tuňákové a makrelové saláty, konzervovaná ovocná pyré.