Už rostou houby, ale i jedovaté. Robert (39) snědl nejedlé ucháče!

Začaly růst houby, ale dávejte si pozor. Ne každý má tak dobré trávení jako Robert Kögler (39) z Držkové na Zlínsku. První letošní smaženice málem skončila tragicky...
Se synem Viktorem (10) vyrazili na houby a přímo je nadchly kolonie ucháčů. Tatínek je navíc vyhlášený kuchař, a tak houby zpracoval na vynikající praženici s vejci. Nakonec ji snědl sám, což bylo asi dobře. Od známých se dozvěděl, že snědl ucháče, kteří jsou jedovatí! „Ucháčů jsou nejméně dva druhy, totiž obrovský a v tomto případě také obecný. Tak jsme mrkli na internet – a ouha. Opravdu je popisovaný jako jedovatý,“ popisuje Robert. Měl štěstí, že patří k lidem, jejichž organismus houbu dokázal strávit. „Příště si ale dám pozor. Nebo raději počkám do léta na pravé hřiby. Ty si určitě s ničím nespletu,“ směje se nevšednímu zážitku vyhlášený kuchař.
Ucháč obecný – pozor, nejíst!
Dlouho byl pokládán za jedlou houbu. Již od 19. století jsou ale známy občasné otravy, v některých státech byl proto vydán zákaz prodeje ucháče na trzích. V českých zemích byl prodáván až do 50. let 20. století. Otravy se ale po jeho požití nedostavují pravidelně, což je vysvětlováno například kolísajícím množstvím jedu v plodnicích, jejich stářím, mírou tepelné úpravy či odlišnou citlivostí osob na jed.