10 rad: Když potřebujete v létě »odložit« dítě! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

10 rad: Když potřebujete v létě »odložit« dítě!

Chcete 
pro děti to nejlepší a nechcete naletět?
Chcete 
pro děti to nejlepší a nechcete naletět? (Foto: Shutterstock, ara)

Prázdniny se blíží, a tak pokud máte dítko školou povinné, je nejvyšší čas začít řešit, kam s ním během dvou měsíců volna. Stále větší popularitě se těší příměstské tábory. Jenže právě pro ně neexistují takové legislativní mantinely jako pro klasické tábory, a tak je může dnes pořádat téměř každý! O to víc hrozí, že naletíte a za nemalé peníze vám zbudou jen oči pro pláč. Nedělní Aha! proto zjišťuje, na co si dát pozor a jak správně vybírat, abyste se vyhnuli podvodníkům.

1. Sezónní pracovníci
V první řadě si zjistěte, kdo příměstský tábor vede. Často se stává, že jde o lidi, kteří si snaží jen přivydělat. Přes rok mají přes běžné zaměstnání a děti vidí jen v létě. Rozdíl oproti profesionálním pedagogům, kteří vedou děti v průběhu školního roku, je tak více než patrný.
Aha! tip: Vždy vybírejte tábor s lidmi s pedagogickým vzděláním a zkušenostmi v oboru!

2. Prostory tábora
Nezřídka se stává, že se v prostředí příměstského tábora na léto promění obyčejná rodinná vilka. Je jasné, že takové prostory nebývají vyhovující, vzhledem k počtu dětí chybí i prostor pro jejich aktivity.
Aha! tip: Volte areál určený pro konání táborů s potřebným prostorem a zázemím, hřištěm, tělocvičnou apod.


3. Program
Pozor na tábory typu »Malý lenoch«, kde si dítěte nikdo nevšímá, potomka jen otráví a budete mít velký problém ho na takovouto akci příští rok opět dostat. Zbytečně vyhodíte peníze.  Program by měl být vyvážený. Časté jsou například tábory zaměřené úzce na jeden typ sportu. Organizátoři si často neuvědomují, že je potřeba pohyb vyvážit také dalšími činnostmi, nejen sportovními.  
Aha! tip: Vybírejte proto tábory s atraktivním programem, který bude děti bavit a dá jim i novou zkušenost. Například na táboře Malý záchranář, kteří pořádají přímo zdravotníci (www.prvnipomocskoleni.cz), se děti naučí základy první pomoci, potkají hasiče i policii na koních.

4. Odměny
Děti rády něco dostávají, zvlášť když se jim při hrách a soutěžích daří. Pokud si za celý tábor přinesou domů bramborovou medaili vyrobenou ze staré brambory, tak budou určitě nadšením skákat do stropu. Stejně tak, když si jako jediní neodnesou nic.
Aha! tip: Zajímejte se o to, jaké výrobky či odměny si dítě z tábora přinese.
5. Strava
Kvalitní stravování na táboře je základ, zvlášť když děti vydávají za den spoustu energie. Levné tábory hřeší často právě na stravování, kdy si organizátoři řeknou: „Ono se to nějak udělá.“ Mezi dětmi je čím dál tím víc alergiků, dětmi s celiakií apod. Paní vedoucí, která prostojí půlden v kuchyni, těžko zvládne připravit kvalitní program pro děti, připravovat jídlo a ještě ohlídat všechny typy strávníků.
Navíc, z hlediska hygienických požadavků, musí splňovat příprava i výdej jídel určitá kritéria a to se týká i příměstských táborů.  
Aha! tip: Vyberte tábor s kvalitním cateringem, například proto, aby děti měly jídlo teplé.

6. Nové zkušenosti
V nabídce příměstských táborů jsou i takové, které jsou speciálně zaměřeny na rozvoj znalostí dětí. Ať už jsou to přírodní vědy, či témata jako první pomoc a záchranáři. Takový tábor dokáže posunout dítě v životě o velký krok dál a kromě kamarádů mu přinese i životní zkušenosti.
Aha! tip: Vyberte tábor s tématikou, která bude dítě zajímat a rozšíří jeho znalosti!
7. Bezpečnost
Zdravotník na táboře, i když se jedná o příměstský typ, je základem, stejně tak jako zkušení vedoucí. Ti totiž vědí, co a kdy a jak se může stát, a na co si dát pozor.
Aha! tip: Ověřte si, zda bude přítomen zdravotník. Obecně platí na všech akcích s dětmi, že prevence se zkrátka vyplácí.

8. Sociální zázemí
U příměstských táborů jde o často podceňovanou věc. Ale když je na něm 30 dětí a polovina z nich jsou děvčata, která potřebují najednou na záchod, tak se to s jednou toaletou zvládá jen stěží. To se v domě, kde máte jeden záchod pro všechny, nejspíš nepodaří.
Aha! tip: Ověřte si, jakým sociálním zázemím tábor disponuje a zda nejde například i zastaralou umývárnu ve stavu, kde bychom se štítili umýt i my, dospělí.
9. Varianta pro každé počasí
Ať je teplo nebo zima, na táboře bude prima. A to platí především pro možnost venkovních i vnitřních aktivit, tzv. suché i mokré varianty. Dobrý tábor musí takovéto možnosti nabídnout. Úzce to souvisí se zaměřením tábora a atraktivitou programu, a především zázemím.
Aha! tip: Prověřte, jaký program bude mít tábor v případě špatného počasí. I o prázdninách se může stát, že se ochladí a bude týden pršet.

10. Cena
Tak jako ve všem neplatí, že co je nejdražší, musí být nejlepší. Rozumné je vybírat zlatý střed a orientovat se ale především podle atraktivity programu. A poraďte se ohledně výběru i s vaším dítětem.
Aha! tip: Zjistěte si, co cena obsahuje a zda nejsou žádné další doplatky! Zdánlivě levný tábor by se tak mohl pořádně prodražit.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.