Pacientka po transplantaci: Porodila jsem s ledvinou od táty! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Pacientka po transplantaci: Porodila jsem s ledvinou od táty!

Alena Dostalíková (65) už je babičkou. Dcera Tereza jí porodila vnučku Aničku.
Alena Dostalíková (65) už je babičkou. Dcera Tereza jí porodila vnučku Aničku. (Foto: Robert Klejch, IKEM)

S transplantacemi se v roce 1968 teprve začínalo. Aleně Dostalíkové (68) před 48 lety zachránila nová ledvina život. Nechtěla se ale smířit s bezdětností a přes zákaz lékařů otěhotněla. Stala se první matkou po transplantaci v Evropě.

Institut klinické a experimentální medicín (IKEM) letos slaví padesát let od prvních transplantací. A připomíná neuvěřitelný příběh, který se zapsal do dějin medicíny. Problémy s ledvinami u Aleny Dostalíkové začaly, když ji v pěti letech srazila motorka. „Jednu ledvinu mi tehdy vzali, druhá vydržela ještě patnáct let. Pak mi tatínek daroval svou, byla jsem teprve čtrnáctý transplantovaný člověk v Československu,“ říká Alena a dodává, že její otec se i s jednou ledvinou dožil 91 let.


Transplantace představovala experimentální metodu a znamenala automaticky konec nadějím na vlastní potomky. Touha úřednice z Teplic po dětech byla ale silnější než všechny zákazy lékařů. „Nepřemýšlela jsem nad tím, co se stane. Prostě jsem přišla na kontrolu těhotná. Všichni doktoři byli v šoku,“ vzpomíná Alena Dostalíková. O devět měsíců později porodila zdravého donošeného syna Matěje, k němuž záhy přibyla i dcera Tereza. „Obě těhotenství proběhla v klidu, já jsem normálně chodila do práce. Nejdůležitější je zbytečně se nestrachovat, všechno vždycky nějak dopadne,“ usmívá se Alena, která má transplantace ledvin za sebou celkem tři a je nejdéle žijící transplantovanou pacinetkou v Česku.

Výměna ledvin v běhu času
*1966: první úspěšná transplantace ledviny v Československu, pacient žil tři roky.
*1975: Dostalíková porodila Matěje, který se stal prvním dítětem v celé Evropě a 26. na světě narozeným transplantované matce.
*2003: první tzv. zkřížená transplantace v ČR, kdy dárci darují ledvinu jinému pacientovi, aby získali orgán pro svého blízkého.
*2011: první transplantace od dárce s jinou krevní skupinou.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.