Světové prvenství českých doktorů: Transplantovali unikátní játra! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Světové prvenství českých doktorů: Transplantovali unikátní játra!

Játra musel lékař upravit tak, aby přesně pasovala do těla paní Aleny. Potom je otočil o 90 stupňů a napojil na ně cévy a žlučovod.
Játra musel lékař upravit tak, aby přesně pasovala do těla paní Aleny. Potom je otočil o 90 stupňů a napojil na ně cévy a žlučovod. (Foto: ara)

Velkou výzvu zvládli čeští lékaři z pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) jako první na světě. Povedlo se jim transplantovat játra ženě, která je má na druhé straně než všichni ostatní.

To, že má srdce a žaludek vpravo a játra zase vlevo věděla Alena Dargajová (58) už od dětství. Když u ní zjistili hepatitidu C, bála se, že jí nebude kvůli její anomálii pomoci. „Léčba nezabírala, postupně se můj stav zhoršoval,“ popsala Dargajová.


Jedinou možností zachránit život byla transplantace jater. Takové operace v IKEM provádějí, ale pacientovi, který by měl játra místo vpravo vlevo, zatím nedělali nikde na světě. Přesto se pacientce rozhodli pomoci. Paní Aleně nejdřív odstranili její játra a ty od dárce »vykrojili« do požadovaného tvaru a velikosti. „Musel jsem vymyslet, jak játra upravit, abych je mohl uložit na levou stranu,“ uvedl přednosta Kliniky transplantační chirurgie docent Jiří Froněk. Potom je po směru hodinových ručiček otočil o 90 stupňů tak, aby je mohl napojit na cévy a žlučovod. Úpěšný zákrok trval přes deset hodin a Alena Dargajová mohla jít už po čtrnácti dnech domů.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.