Američana s transplantovaným obličejem navštívila sestra dárce: Pohladila tvář »mrtvého« brášky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Američana s transplantovaným obličejem navštívila sestra dárce: Pohladila tvář »mrtvého« brášky!

Rebekah při emotivním setkání s Američanem.
Rebekah při emotivním setkání s Američanem. (Foto: Profimedia.cz, YouTube)

Američan Richard Lee Norris (39) si v roce 1997 v opilosti ustřelil většinu tváře brokovnicí. Během patnácti let podstoupil přes 30 operací, než mu lékaři vytvořili nový obličej. Ten dostal od Joshuy Aversana (†21), který se zabil v autě. A Norris se teď poprvé setkal s jeho sestrou!

Joshuova rodina kývla na souhlas s nápadem použít jeho tvář k transplantaci. Lékaři ji tak před třemi lety při velmi komplikované operaci »přenesli« právě na Norrisovo tělo. V tu chvíli se Američanovi obrátil život o 180 stupňů – přestal se bát vycházet ven mezi lidi, vrátilo se mu zpět jeho sebevědomí.

O setkání s ním teď projevila zájem i Rebekah, sestra tragicky zesnulého mladíka. Setkání u něj doma to bylo velmi emotivní. Žena byla nejdřív nesmělá, poté se s Richardem zapovídala a zeptala se ho: „Vadilo by, kdybych se tě dotkla?“ Richard nebyl proti, a Rebekah tak mohla nesměle pohladit obličej svého mrtvého brášky. „Vedle téhle tváře jsem vyrůstala...,“ svěřila se v slzách v dokumentu televizní stanice 60 minutes.

Dojetí bylo na obou stranách velké. Oba se pak spontánně objali. Rodiče nelitují
A rozhodnutí věnovat synův obličej cizímu člověku nelitují ani rodiče. „Udělali jsme správnou věc. My jsme zažili tragickou ztrátu, ale jsme moc rádi, že jsme mohli aspoň Richardovi pomoci,“ uzavřela Joshuova matka Gwen.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.