Také milujete Nutellu? Kolik se v ní skrývá cukru, je naprosto neuvěřitelné! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Také milujete Nutellu? Kolik se v ní skrývá cukru, je naprosto neuvěřitelné!

Neodolatelná chuť, ale taky... Brutální kalorická bomba!
Neodolatelná chuť, ale taky... Brutální kalorická bomba! (Foto: Scom)

Zbožňují ji všechny generace, mnozí z nás si bez ní nedovedou představit ráno. Ať už na palačinkách, na pečivu nebo prostě jen tak, samotná – nutella patří k nejoblíbenějším laskominám planety. Přemýšleli jste ale někdy nad tím, kolik se v ní skrývá cukru?

Z reklam můžete nabýt dojmu, že jde vlastně o celkem zdravou pochoutku, plnou lískových oříšků, mléka a kakaa. Při detailnějším zkoumání složení vám ale nejspíš spadne čelist. Sladká hnědá pomazánka, kterou vyrábí italská společnost Ferrero, je totiž z většinové části mix tuku a hlavně cukru! Strašidelná čísla Britské listy, jež rozjely kampaň proti »bílému zabijáku«, tedy cukru, jsou už několik dní plné rozborů složení a nutričních údajů. Vyplývá z nich, že asi dvě třetiny výrobku tvoří palmový olej a... cukr.


The Sun, Daily Mail či The Evening Standard dokonce uvádí, že standardní 400gramová piksla obsahuje neskutečné množství 227,2 gramu cukru, což je 57 kostek (jedna kostka = 4 g). Chcete další strašidelná čísla? Dáte-li si pouhé dvě polévkové lžíce, nacpete do sebe 34 gramů cukru, tedy 8 a půl kostky! Není divu, že v poslední době se trendem stávají domácí varianty nutelly. Jednu takovou, oproti originálu nesrovnatelně zdravější, si podle našeho receptu můžete udělat i vy!

Recept na zdravější domácí oříškový mls
Ingredience: 100 g loupaných lískových oříšků, 1 konzerva slazeného kondenz. mléka, 200 g mléčné čokolády, 3 až 4 lžíce medu, 1 lžíce oleje, špetka mletého kardamomu.
Příprava: Oříšky nasucho opražte na pánvi nebo na plechu v troubě a ještě horké je rozmixujte na kaši. Mléko, čokoládu, med, kardamom a olej dejte do ohnivzdorné mísy a vložte ji do rendlíku s vroucí vodou. Zahřívejte a míchejte, abyste získali hladkou hmotu. Pak tuto směs přidejte k oříškům a promixujte dohladka.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.