Neuvěřitelný příběh: To je pes úchylák | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Neuvěřitelný příběh: To je pes úchylák

MVDr. Alexandra Skácela i paničku Johny nadšením div nezavalil.
MVDr. Alexandra Skácela i paničku Johny nadšením div nezavalil. (pro Aha!: Jan Palička)

JEVANY – Anglický buldok Johny z Jevan u Prahy je zlatý pejsek doslova a do písmene. Zlatíčko je proto, že nesmírně miluje lidi, a také proto, že do něj páníčkové investovali už přes milion korun.

Anglický buldok Johny z Jevan u Prahy je zlatý pejsek doslova a do písmene. Zlatíčko je proto, že nesmírně miluje lidi, a také proto, že do něj páníčkové investovali už přes milion korun. Koupili kvůli němu velké auto, za léčbu dali 272 tisíc korun. Za většinu potíží může jeho hormonální onemocnění a duševní porucha zvaná dominantní agresivita. To všechno se projevuje abnormální sexualitou, kterou Johny ventiluje na každém kroku.

Více než třicetikilový Johny se láskyplně vrhá na všechny lidi, ale zároveň se je snaží ovládnout. Předními tlapami každého chytí pevně za nohu a snaží se mu »znásilnit« lýtko či koleno. Děti, se kterými by si moc rád hrál, poráží. Takže od manželů Paličkových z Jevan, pokud Johnyho nezavřou, návštěva odchází s modřinami a někdy i roztrženým oděvem.
„Už jako štěňátko měl problémy, ale netušili jsme, že budou tak velké. Byl nemocný, prodělal řadu operací, a tak jsme ho ještě více rozmazlovali. On nakonec vládl nám a ne my jemu. Sám tím trpěl, protože jsme ho museli před návštěvami, které zbožňuje, zavírat,“ vzpomíná na krušné chovatelské začátky Ivana Paličková.

Někteří lidé jí radili agresivního Johnyho utratit. Paní Paličková ale našla v Praze v ulici Sdružení ordinaci veterináře a psího psychologa Alexandra Skácela, který pacienty léčí nejen běžnými metodami a léky, ale používá i psychoterapii, homeopatii a další alternativní léčby. Do Johnyho také pouštěl energii.
Za tři a půl roku má MVDr. Skácel s Johnym za sebou desítky, možná stovky sezení. Psychoterapii zaměřil na celou rodinu. „I lásky bývá příliš. V první řadě jsme s majiteli Johnyho museli najít, kde dělají chyby oni. Velitelem smečky musí být vždy dospělý člověk. Když pes bezvýhradně neposlechne nebo dokonce zavrčí, musí následovat jasný trest,“ říká Skácel.

Není ale příznivcem bití. „Pomáhá urazit se. Nevšímat si ho třeba šest hodin nebo klidně tři dny. Žrádlo a pití mu dát, když nás nevidí, nemluvit a nedívat se na něj. On ví, že ho milujeme, ale trpí tím a dobře to chápe,“ poradil kromě jiného Paličkovým.
Dalším problémem byla Johnyho klaustrofobie. „Aby se mu s námi pohodlně cestovalo, koupili jsme sporťák zlaté Subaru Legacy. Při jízdě se ale třásl, slintal, zvracel a byl agresivní. Proto jsme koupili rodinný van Ford Galaxy. Pes je naprosto spokojený,“ líčí další problém Ivana Paličková. Klaustrofobii prý ale nevyřešilo jen nové auto. Johny začal užívat homeopatický tabák.

Veškerá léčba buldočího mazlíčka včetně různých operací přišla Paličkovi na 272 tisíc korun, ale nelitují. Problémy se psem se zlepšily o 70 %. „Je klidnější, mírnější, už s námi může do okruhu známých, aniž by je agresivně dobýval. Je úžasné, že už s ním můžeme chodit i normálně na procházku,“ libují si Paličkovi. V léčbě hodlají nadále pokračovat. Zatímco psychoterapeutická léčba problémových psů je u nás považována za podivínskou raritu, v zahraničí je podle MVDr. Skácela běžnou záležitostí. V Evropské unii přijde chovatele hodinové sezení na tisíc až dva tisíce korun. U nás se cena drží spodní hranice.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.