Chystá se vaše dítě na střední? Neprošvihněte termín! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Chystá se vaše dítě na střední? Neprošvihněte termín!

To, kde bude vaše dítě studovat, si dobře rozmyslete.
To, kde bude vaše dítě studovat, si dobře rozmyslete. (Foto: ara)

Rodiče, budíček! Právě teď je nejvyšší čas se začít zajímat o to, kam vaše ratolest nastoupí v novém školním roce. Přihlášky se musí posílat v březnu, do té doby máte čas oběhat si jednotlivé školy, promluvit s pedagogy a zjistit, kde by se vašemu školákovi líbilo nejvíc. V potaz berte i otázky jako je dojíždění nebo možnost školních obědů.

Kde hledat informace o nabízených oborech? Základní informace poskytují příslušné střední školy, užitečné informace naleznete na jejich webových stránkách. Pokud máte individuální dotaz, neváhejte zavolat na studijní oddělení. Při výběru vám taky pomohou výchovní poradci na základní škole. „Ti děti znají, individuálně s nimi i rodiči proberou možnosti, na jakou školu přihlásit. Dobře fungují i ve chvíli, kdy má rodič jiné představy o budoucím studiu než dítě. Důležité je, aby školáka bavily předměty a zaměření školy,“ radí psycholog Milan Čedík.


Spoustu informací najdete taky na internetových stránkách, které se specializují právě na vzdělávání, např: www.stredniskoly.cz, www.nuov.cz, www.atlasskolstvi.cz, www.kampomaturite.cz anebo v informačních centrech mládeže (ICM). Registr sítě škol naleznete na webu ministerstva školství www.msmt.cz. Každý rok pak vydává Národní ústav odborného vzdělávání seznam středních škol s kontakty i údaji o úspěšnosti uchazečů a absolventů podávajících přihlášky na vysokou školu.
Přijímačky
Kritéria přijímacího řízení je ředitel školy povinen stanovit a zveřejnit pro první kolo přijímacího řízení do 31. ledna 2016 (údaje budou vyvěšeny na veřejně přístupném místě přímo ve škole a také na internetových stránkách školy). Po ukončení prvního kola přijímacího řízení může ředitel, podle školského zákona, vyhlásit další kolo přijímacího řízení, aby naplnil předpokládaný stav žáků.

Dokdy se přihlásit?
Z páté, sedmé i deváté třídy je třeba podat přihlášku do 15. března, na školy s talentovou zkouškou už byl termín v listopadu. Přihláška se posílá přímo řediteli příslušné střední školy, v prvním kole můžete poslat celkem 2 přihlášky.
Termín 1. kola přijímacích zkoušek je v  2. polovině  dubna
Termín 2. kola přijímacích zkoušek určí ředitel střední školy

Jak si přihlášku opatřit?
Žáci si mohou přihlášku zdarma stáhnout na internetových stránkách ministerstva školství (www.msmt.cz) anebo na webu příslušných škol.

Co když vás nevzali?
Odvolání uchazeče proti rozhodnutí ředitele školy o výsledku přijímacího řízení můžete podat ve lhůtě 3 pracovních dnů od doručení rozhodnutí. A jak je to s přihláškou do dalších kol na každé střední škole? Hlásit se mohou uchazeči pouze na SŠ, jež druhá a další kola vypisují (školy nemusejí další kola vyhlašovat). Přehled nabízených volných míst najdou žáci přímo na webu středních škol.

Školu si prohlédněte!
Určitě nepodceňujte dny otevřených dveří. Hodně vám napovědí, jak probíhá systém výuky, jaká atmosféra ve škole panuje, budoucí studenti si mohou prohlédnout vybavení učeben, tělocvičny, počítačové místnosti. Ptejte se na to, zda škola umožňuje zahraniční praxi, zda pořádá výlety a stmelující pobyty a akce, nebo jestli zajišťuje obědy. „Dítěti by se mělo ve škole líbit. Určitě přihlížejte i ke vzdálenosti školy od místa bydliště. Hodinové dojíždění by dítě mohlo po náročném dni vyčerpat, nemělo by pak čas na odpočinek a své vlastní zájmy, které jsou pro něj důležité,“ radí Čedík.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.