Neobvyklé vánoční přání se jim splnilo. Teď si mohou hrát jako ostatní děti! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Neobvyklé vánoční přání se jim splnilo. Teď si mohou hrát jako ostatní děti!

Fotografie
Fotografie (internal)

Syndromem Adamse Olivera trpí 125 lidí na celém světě. V Anglii jsou tímto syndromem postiženy 3 osoby. A těmi jsou Jon Jarram se svými dvěma syny Kianem (11) a Callumem (7). Tatínek svým chlapcům splnil vánoční dárek, o kterém léta snili.

Hrát fotbal, aniž by cítili bolest. To už není pro syny Jona Jarrama pouze představa, ale vysněná realita. Ta nastala díky silikonovým protézám, které chlapcům nadělil jejich tatínek pod stromeček. Jsou to protézy nahrazující celé chodidlo včetně prstů. Chlapci se totiž v důsledku zmíněného syndromu narodili s pahýly místo nohou a se zdeformovanými prsty na rukách. Ačkoliv v případě tohoto syndromu nebývá obvyklé, že je dědičný, v rodině Jarramových se tak bohužel stalo. Je ovšem zvláštní, že onemocnění po otci zdědili pouze jeho synové, dcera se narodila bez handicapu.


Proto se otec rozhodl svým synům život ulehčit a nechal jim vyrobit speciální protézy. Jejich výroba po odejmutí odlitků pahýlů nebyla nijak časově náročná, za dva týdny bylo hotovo. Horší to bylo po finanční stránce. Vzhledem k tomu, že tyto zdravotní „pomůcky“ nejsou v Anglii hrazeny pojišťovnou, musel pan Jarram na internetu založit veřejnou sbírku na osm tisíc liber. Tu se podařilo vybrat v plné výši, a tak se hoši na Štědrý den mohli radovat. První, co prý chlapci vyslovili, když jim tatínek řekl o protézách, bylo, že se moc těší, až budou moci nosit žabky, uvedl britský Daily Mail.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.