Velký rádce Aha! Jak poznat a koupit zdravého kapra? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 14. července 2025

Svátek slaví Karolína, zítra Jindřich

Velký rádce Aha! Jak poznat a koupit zdravého kapra?

Aha! radí, jak správně vybrat a zpracovat vánočního kapra.
Aha! radí, jak správně vybrat a zpracovat vánočního kapra. (Foto: Aha! - Vlaďka Hradská)

Na vánočním stole se najdou různé pochoutky, ale tradice velí, aby jim vévodil kapr. Víte, jak vybrat toho správného?

Kterého z kádě?
Základním pravidlem je vybírat si jen zdravě vypadající rybu. Taková má:
– začervenalé žábry
– ocasní ploutev rozvinutou do vějíře
– čisté lesklé oči
– ryba by měla mít pružnou svalovinu
Zdravá ryba se také při odchytu brání, je vitální a a nepáchne.

Se šupinami nebo bez šupin?
Lysci a šupináči se chuťově neliší, pokud  jste v přípravě ryb spíše začátečník, je lepší vybrat si takového, který bude mít šupin co nejméně.
Pokud si ani tak nevěříte, požádejte o odšupinování přímo prodejce. Při neobratném odstraňování šupin můžete totiž poškodit svalovinu a tím rybu znehodnotit.


Jak uchovávat naporcované maso?
Zabitou rybu uchovávejte v lednici dobře zabalenou a v celku. Obal ochrání maso před vysycháním.
Rybu však neskladujte příliš dlouho. Čím dříve ji zpracujete, tím bude čerstvější a chutnější. Porcovaný kapr se běžně uchovává při teplotách –1°C až 5°C.

Jak zpracovat kapra?
Pokud zpracováváte rybu, měli byste alespoň rámcově vědět, co a jak. Pokud si nejste jisti, nechte si rybu raději naporcovat prodejcem. Nejdříve je nutné odstranit šupiny, pak vyjmout vnitřnosti. Rybu podélně rozřízněte směrem od ocasu k hlavě a dávejte pozor, abyste nepoškodili žlučový váček ani stěnu střev. Pokud by se tak náhodou stalo, konkrétní místo opláchněte a odřízněte. Pak záleží na vás, jestli rybu naporcujete na filety nebo na podkovy.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.

Známé celebrity
Agáta Hanychová • Anna K. • Anna Slováčková • Artur Štaidl • Bolek Polívka • Dagmar Havlová-Veškrnová • Dagmar Patrasová • Daniela Písařovicová • Dominika Gottová  • Eva Burešová • Eva Samková • Felix Slováček • Filip Blažek • František Ringo Čech • Hana Gregorová • Hana Zagorová • Helena Vondráčková • Hynek Čermák • Iva Kubelková • Ivana Gottová • Iveta Bartošová • Jakub Prachař • Jan Čenský • Jan Kraus • Jana Adamcová Nováková • Jana Boušková • Jaroslava Obermaierová • Jiří Bartoška • Jiří Krampol • Jiřina Bohdalová • Jitka Čvančarová • Josef Kokta • Karel Gott • Karel Šíp • Kate Middleton • Kateřina Brožová • Libor Bouček • Linda Rybová • Lucie Bílá • Lucie Borhyová • Lucie Šafářová • Lucie Vondráčková • Lukáš Vaculík • Mahulena Bočanová • Marek Eben • Marta Kubišová • Martin Dejdar • Michal David • Monika Marešová-Poslušná • Ondřej Gregor Brzobohatý • Pavla Tomicová • Petr Janda • Rey Koranteng • Sára Affašová  • Sara Sandeva • Simona Krainová • Štefan Margita • Taťána Kuchařová • Tatiana Dyková • Tereza Kostková • Tomáš Plekanec • Václav Neckář • Veronika Arichteva  • Veronika Gajerová • Veronika Žilková • Vojtěch Dyk • Vojtěch Kotek • Zdeněk Pohlreich • princ George • princ Harry