Vánoční rádce Aha!: Jak správně popravit kapra, aby netrpěl
Rána paličkou do hlavy a nechat vykrvácet. Tak by měl zemřít každý vánoční kapr. Pokud i vy chcete mít na svátečním stole jen to nejčerstvější masíčko, snažte se udělat kapříkovi jeho odchod ze světa alespoň co nejpříjemnější. Nedělní Aha! poradí, jak na to.
Omráčit a říznout
Kapra si hřbetem vzhůru zabalte do utěrky, aby vám po prkýnku neklouzal a omračte ho úderem dřevěnou paličkou asi centimetr nad oči. Když upadne do mdlob, prsty nadzdvihněte skřele, přetněte mu žaberní oblouky a nechte ho vykrvácet. Bezpečně kapra zabijete i tak, že mu po omráčení přeříznete těsně za hlavou páteř, míchu a cévy.
Pozor na žluč
Kdybyste při řezání zespodu hlavy, nebo i shora zajeli příliš hluboko, můžete rozříznout žlučník. Odporná hořká chuť by vám pak zničila kapří maso i hlavu, kterou jinak použijete na vývar.
Nemučit!
Za živa kapra rozhodně nesmíte ani zbavovat šupin, vytlačovat mu jikry anebo mlíčí, ohrožovat oči, či brát ho za skřele. Živého kapra se také nesnažte zabít bodáním do těla, nebo ocasu.