Univerzita vyšlechtila léčivé kapry pro kardiaky!

Tuny speciálně vyšlechtěného léčebného kapra míří z domovské kapří univerzity na vánoční trh. Produkci ryb s větším podílem omega-3-mastných kyselin letos poprvé dodá Fakulta rybářství a ochrany vod.
Unikátní výzkum, jehož výsledkem je »omega-3-kapr«, který je mimořádně zdraví prospěšný lidem s kardiovaskulárními problémy, trval několik let. Podílela se na něm nejen fakulta rybářství Jihočeské univerzity, ale i řada odborníků včetně specialistů z pražského IKEMu. Výsledkem je kapr, který »léčí«. „Ryby budeme prodávat z kádí označených naší ochrannou známkou ve tvaru srdce a ryby. Technologický postup produkce kapra se zvýšeným obsahem omega-3-mastných kyselin je patentově chráněn,“ uvedl Václav Nebeský z vědeckého pracoviště Jihočeské univerzity ve Vodňanech.
Speciální kapry podávali lázeňským hostům. „Jídelníček s tímto masem zařazeným alespoň dvakrát týdně prokazatelně chrání srdce před vznikem chorob, snižuje hladinu krevních tuků a zabraňuje usazování cholesterolu,“ potvrdil Pavel Kozák z Fakulty rybářství a ochrany vod.