Kouzelný dar druidů z korun stromů: Jmelí je symbol štěstí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Kouzelný dar druidů z korun stromů: Jmelí je symbol štěstí!

Jmelí, které zavěsíme na Vánoce, se má nechat viset celý rok a až o příštích Vánocích vyměnit za čerstvé. Čím více má jmelí bobulí, tím víc štěstí v novém roce přinese.
Jmelí, které zavěsíme na Vánoce, se má nechat viset celý rok a až o příštích Vánocích vyměnit za čerstvé. Čím více má jmelí bobulí, tím víc štěstí v novém roce přinese. (Foto: Scom)

Bez jmelí si Vánoce ani nedovedeme představit, je uctívaným symbolem už tisíce let. Domů s ním přinášíme štěstí a plodnost, je to ovšem také užitečná léčivka. A jaké má největší magickou sílu? Rozhodně zelené.

Jmelí bílé je stálezelený poloparazitický keřík z čeledi santálovitých. Roste v rozsochách a na větvích stromů, kde kvetou vidlany dvoudomých květů, z nichž se po oplodnění vyvinou nepravé bobule, které mají nažloutlou barvu. Díky způsobu růstu a neměnné zelené barvě je opředeno mnoha pověrami a mýty.


Na jmelí se zlatým srpem
Jmelí nasbírané o zimním slunovratu s pomocí zlatého srpu rozdávali druidové lidem jako všelék. Bobule jmelí představovaly semeno a byly talismanem plodnosti, větévka jmelí má chránit proti neštěstí, blesku, nemoci, ohni, v kolébce zabraňuje, aby dítě ukradla čarodějnice. Zvyk líbat ženy a dívky pod zavěšeným jmelím pochází pravděpodobně z Anglie a k nám se dostal ze sousedního Německa.

Jmelí má tajemnou moc a dokáže vás ochránit a uzdravit. Roste především ve vysokých korunách stromů.



Autor:  neo

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.