Šikovný zahradník ze Smiřic na Královehradecku: Jmelí pěstuji i na jabloni! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Šikovný zahradník ze Smiřic na Královehradecku: Jmelí pěstuji i na jabloni!

Daniel Bozner na jabloni ukazuje dvanáctileté jmelí.
Daniel Bozner na jabloni ukazuje dvanáctileté jmelí. (Aha! – Jitka Pecharová)

Také si myslíte, že o Vánocích oblíbené jmelí roste jen ve volné přírodě vysoko v korunách stromů? Omyl! Daniel Bozner (39) ze Smiřic na Královehradecku jmelí pěstuje už skoro čtvrt století na ovocných stromech ve své zahradě.

„Hodně lidí se domnívá, že jmelí se dá najít pouze vysoko nad zemí. Mně se ho ale podařilo vypěstovat na jabloni, hlohu, broskvi, nektarince i vrbě. A uchytil se i na jedličce,“ pochlubil se zahradník Daniel Bozner.

Zahradník ukazuje, jak se pěstuje jmelí.

„Přitom nejde o nic složitého. Je to je jednodušší než vysít mrkev. Na větev stačí vymáčknout z kuličky semínko, které se přilepí, a pak aspoň šest let čekat na to, až jmelí bude k trhání,“ popsal nadšenec rostlinu, kterou si lidé zdobí své domácnosti o Vánocích, protože prý přináší štěstí a lásku. Daniel ji neprodává, ale obdarovává přátele a známé.

I když je jmelí poloparazit, který zčásti odčerpává živiny stromům, Boznerovi jeho dřeviny stále rodí. Jmelí, které má rád pro jeho stálozelenou barvu, vysévá totiž s mírou.

 

Přečtěte si
belaa
5. 12. 2013 • 19:56

jo tak ten pan je opravdu sikovny ..

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.