Vánoční recepty: Kynutý Mikuláš | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Vánoční recepty: Kynutý Mikuláš

Kynutý Mikuláš
Kynutý Mikuláš (Profimedia.cz)

Vánoce jsou definitivně tady. První adventní svíčku jsem zapálili už v neděli 1. prosince, o pár dní později na dveře zaklepe Mikuláš. Co si tento čas zpříjemnit? Dětem určitě udělá radost figurka Mikuláše i sušenkový adventní kalendář, díky němuž bude čas do Štědrého dne lépe utíkat…

POTŘEBUJETE:

1 kg hladké mouky • 40 g droždí • 500 ml mléka • 150 g másla • 120 g cukru • 1 lžičku soli • kůru z 1 citronu • 2 vejce • 2 žloutky na potření

Postup

1. Mouku prosijeme do mísy, uprostřed uděláme důlek, rozdrobíme do něj droždí a zalijeme částí vlažného mléka. Posypeme moukou a necháme vzejít kvásek.

2. Rozpustíme máslo, přidáme cukr, sůl, kůru z citronu a vejce. Promícháme. Směs přidáme ke kvásku i se zbylým mlékem a zpracujeme těsto, které necháme 15 až 20 minut kynout. 

3. Pak tvoříme figurky – z těsta uděláme koule, z nichž tvoříme válec jako tělo, potom hlavu, paže, nohy, klobouk a podobně. Postavičku slepíme a potřeme ušlehanými žloutky.

4. Mikuláše necháme ještě kynout (aspoň 25 minut) a pečeme je v troubě vyhřáté na 190 ºC 20 až 35 minut podle velikosti.  

Autor:  onl

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.