Odvážná Hanička (7): Natrhala jmelí pro spolužáky | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 7. května 2024

Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství

Odvážná Hanička (7): Natrhala jmelí pro spolužáky

2020 Hanička už jako zkušený trhač jmelí. Sama vylezla až na vrchol vzrostlého stromu.
2020 Hanička už jako zkušený trhač jmelí. Sama vylezla až na vrchol vzrostlého stromu. (Foto archiv Karla Makoně)

Už 20 let Karel Makoň leze v lese po stromech a trhá jmelí pro přátele. Tradici předal svojí dceři Haničce (7). Ta letos poprvé dokázala vánoční rostlinu natrhat sama.

Dcera Hanička s tátou byla na jmelí poprvé už ve třech měsících, to ještě ležela v kočárku. Postupně se pak učila, jak ho natrhat sama.)

Poprvé sama

Letos už Hanička pro jmelí vyšplhala do výšky dvanácti metrů. »Lov« jmelí byl pro ni zážitek. „Mám velkou radost, že jsem tam sama vylezla. O všem jsem si rozhodovala sama, kam dám ruku, kam položím nohu. Táta mi poradil jen občas,“ svěřila se Hanička. Natrhané jmelí pak dala rodičům, ale zbylo dost i pro spolužáky a paní učitelku.

Hrdý táta

Otec Karel je na svou dceru náležitě hrdý. „Mám z ní obrovskou radost a jsem na ni i pyšný. Ale přiznávám, když lezla nahoru na strom, měl jsem o ni také strach. Ale protože ji na laně dvakrát jistím a taky trochu radím, co má dělat, tak jsem vlastně v klidu,“ usmál se Makoň.

To je íííjmelí

Zlom nastal, když byly holčičce čtyři roky. „Manželka ji tenkrát musela vytáhnout na laně za mnou do poloviny obrovské jedle, aby i ona si utrhla svůj první kousek štěstí,“ vzpomínal Makoň, který v Plzni provozuje útulek pro handicapovaná zvířata. Hanička pak každému, komu dávala svazeček »svého« jmelí, říkala s dlouhým „í“ na začátku: „To je íííjmelí a to je pro štěstí.“

Je to parazit

Patří mezi populární vánoční rostliny, které rostou tak, že parazitují na stromech. Lidé jsou jmelím fascinováni už od pradávna. Dodnes jmelí symbolizuje plodnost a štěstí. Polibky pod vánočním jmelím mají dotyčným přinést lásku a štěstí.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.