Válka v ODS! Poslanci bouří proti reformě | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Válka v ODS! Poslanci bouří proti reformě

PRAHA – V ODS se naplno rozpoutala válka! Její šéf a premiér Mirek Topolánek se zatím nejostřeji pustil do vlastního poslance Vlastimila Tlustého, velkého kritika plánovaných reforem.


Na straně Tlustého ale stojí i několik dalších poslanců ODS, a možná i KDU-ČSL. Není tak vůbec jasné, jak hlasování o reformě dopadne – na jedné straně se spekuluje o její podpoře ze strany některých poslanců ČSSD a dvou přeběhlíků Melčáka s Pohankou, na druhé straně nemá Topolánek jistou ani podporu ve vlastní straně.

„Tlustý je schopen úplně všeho a je mi ho velice líto,“ řekl Topolánek v rozhovoru pro Lidové noviny, v němž označil svého bývalého ministra financí za lháře a člověka, který sbírá a šíří drby. Za lež označil i Tlustého tvrzení, že jsou dvě třetiny poslaneckého klubu ODS proti reformě. „Já se nikdy nenechám vydírat. A to nikým. Natož vlastními poslanci,“ řekl dále. Z počínání Tlustého premiér každopádně nemůže mít radost. Pro řadu poslanců ODS je totiž názor dřívějšího hlavního ekonomického experta strany směrodatný. Kliknutím zvětšeteA někteří přímo řekli, že pro reformu v současné podobě ruku nezvednou. Ta se nelíbí ani některým lidoveckým politikům, například Janu Kasalovi nebo Ludvíku Hovorkovi.

Topolánek ví, že hraje o všechno. A nervy má jako špagáty. Ale stále častěji mu ujíždějí. Tak jako několikrát i ve zmíněném rozhovoru pro LN. Třeba, když se ho novinářka ptala na Jiřího Čunka…
Vám nepřišlo rasistické, co říkal v médiích?
„V médiích?“
V Blesku. To je taky médium.
„To není médium.“
A ti, kdo ho čtou, nejsou čtenáři? Tak co jsou?
„To jsou voyeuři.“ (voyeurizmus - sexuální úchylka charakterizovaná vybíjením sexuálního vzrušení tajným pozorováním pohlavního styku)

Poslanci ODS o ekonomické reformě

● Vlastimil Tlustý – „Vlastní krví podepíšu, že na hlasování budu a řeknu ne.“
● Petr Pleva – „Pokud je toto celá reforma, tak je nepřijatelná.“
● Jan Klas – „Budu hlasovat stejně jako Tlustý.“
● Eva Dundáčková – „ Pokud provedeme to, s čím přišla vláda, tak zklameme voliče.“
● Alena Páralová – „Sama jsem zvědavá, jak se k tomu hlasování postavím.“

Kdo z opozice by mohl svým hlasem reformu podpořit

Přeběhlíci z ČSSD Miloš Melčák a Michal Pohanka – doposud se jasně nevyjádřili, ale dá se očekávat, že budou hlasovat pro.
Petr Wolf (ČSSD) – „Ještě nemám představu, jak budu hlasovat.“


Autor: (pol)
Foto Aha!: Petr Novotný a ČTK

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.