Zítra se slaví svátek, ze kterého určitě bude mít největší radost exprezident Klaus! Víme proč! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Zítra se slaví svátek, ze kterého určitě bude mít největší radost exprezident Klaus! Víme proč!

Chléb slaví svůj den!
Chléb slaví svůj den! (Profimedia.cz)

Chléb provází člověka od nepaměti. Uctívali se jím vzácní hosté. Nepoctiví pekaři zase bývali mučeni. Věděli jste ale, že chleba má i svůj svátek? Světový den chleba letos připadne na zítřek. Velkým milovníkem této pochutiny je bývalý prezident Václav Klaus, který se považuje za chlebistu. Tento termín dokonce sám vymyslel.

Už prababičky říkávaly, chleba se nikdy nepřejíš. A i když mnozí dietáři tvrdí, že bez něj mohou žít, denně ho pekárny v České republice vyrobí okolo jednoho milionu kusů. Ročně ho průměrný Čech podle údajů Českého statistického úřadu sní asi 45 kilo.

Chléb po staletí rozhodně na svém kouzlu neztrácí, i když se jeho podoby mění. Ten, kdo se ho ale v touze po štíhlém těle vzdal, dělá podle dietoložky Karolíny Hlavaté chybu. „Chleba lidskému organismu neškodí, ale prospívá. Dvakrát denně by si měl každý alespoň jeden kus pečiva či krajíc chleba dát. Je to i prevence chutí a dojídání,“ dodává.

Proč ještě jíst chleba
•Je také zdrojem bílkovin, železa, vápníku a minerálních látek.
•Vláknina v něm obsažená snižuje hladinu cholesterolu, je prevencí cukrovky a je prevencí rakoviny tlustého střeva.
•Vyšší podíl žita v chlebu působí proti zácpě.

Upečte si vlastní pecen

Budete potřebovat:
150 g žitné chlebové, nebo celozrnné mouky
450 g pšeničné celozrnné mouky
500 – 700 ml vody
100 g žitný kvásek
3 lžičky soli

Zadělání:
Žitný kvásek smíchejte s žitnou a pšeničnou mouku, solí a vodou. Do těsta můžete přidat kmín, chlebové koření a různá semínka, např. slunečnicová, sezamová či dýňová. Vymíchejte řidší těsto a vlijte ho do podlouhlé, tukem vymazané a moukou vysypané formy (cca 30 cm), přikryjte utěrkou a nechte v teple kynout asi 5 až 6 hodin, dokud těsto neznásobí svůj objem.

Pečení:
Elektrickou troubu rozehřejte na 230 °C, vložte do ní plecháček s vodou a pečte cca ½ hodiny. Pak teplotu zmírněte na 200 °C, potřete chléb vodou a nechte ho ještě dalších 30 až 50 minut v troubě. Pečte tak dlouho, dokud kůrka nezíská hnědou barvu.



Autor:  vet,mel

Přečtěte si
antonuis.j
15. 10. 2015 • 21:39

Proč máme půl hodiny péct vodu v plecháčku?? Ta se rychle vyvaří, ale neupeče, a ten chleba se má dle nich péct v čem a jak dlouho - až se voda v plecháčku upeče???

lalia
15. 10. 2015 • 17:10

Chleba,chlebíček,zaslouží si svátek chleba.Kéž by ho bylo vždy dost.

ivoadler
15. 10. 2015 • 16:42

Mně se víc líbil ten den bez podprsenek. škoda, že není populárnější. Ani ten termín není nejvhodnější.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.