Porušení Hippokratovy přísahy se nevyplácí! Lékař dealerem? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Porušení Hippokratovy přísahy se nevyplácí! Lékař dealerem?

Pacientovi se vyvolaná závislost na dolsinu stala osudnou.
Pacientovi se vyvolaná závislost na dolsinu stala osudnou.  (Profimedia.cz)

Pavel Brejla, lékař z mělnické nemocnice, si pár let nezaordinuje. U svého pacienta prý úmyslně vyvolal závislost na opiátech, která následně skončila smrtí. Nejvyšší soud Brejlovi přiřkl za neprofesionální přístup k pacientovi 7,5 roku vězení.

Zákaz vykonávání lékařské praxe po dobu deseti let a pětimiliónová pokuta! To jsou tresty, které si za své jednání společně s uvězněním lékař Brejla „vysloužil“. Od března 2008 nejméně do listopadu 2010 léčil v mělnické nemocnici svého známého, bohatého podnikatele, který trpěl akutním zánětem konečníku doprovázeným velkými bolestmi. Bez toho, aniž by Brejla k řešení těchto komplikací přizval specialisty, sám rozhodl o tišení bolesti návykovým dolsinem. Co se týče dávkováním, ani s tím si hlavu nelámal. Překročením povolených maximálních dávek vyvolal u pacienta závislost, která mu postupně vydělala 11,5 milionu korun. Po zákazu dalšího předepisování léku mělnickým primářem Brejla neváhal sklouznout až k tomu, že pacienta dopoval dolsinem z vlastních zásob, informoval tyden.cz.

Pacientovi se vyvolaná závislost na dolsinu stala osudnou. Konec s prací, rozprodaný majetek a nakonec smrt za volantem. Ačkoliv byl v krvi oběti dolsin znovu identifikován, Brejla podle soudu s touto smrtí nemá co dočinění.

Přestože se chtěl Brejla z trestu vylízat argumenty, že jeho způsob „léčby“ nebyl úmyslný, ale „pouze“ nedbalý, u Nejvyššího soudu nepochodil. Podle něj Brejla o vzniku závislosti věděl. A pacientovu tehdejší závislost je nutné považovat za těžkou újmu na zdraví.

Autor:  ava

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.