Narkoman Michal Petřík (57) měl být dávno mrtvý: Už v 70. letech vařil z léků drogy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Narkoman Michal Petřík (57) měl být dávno mrtvý: Už v 70. letech vařil z léků drogy!

Jediným přítelem, kromě drog, se pro Michala Petříka stala fenka Sárinka. Tvoří nerozlučnou dvojici.
Jediným přítelem, kromě drog, se pro Michala Petříka stala fenka Sárinka. Tvoří nerozlučnou dvojici. (Foto: Aha! - Vlaďka Hradská)

Podle mnohých odborníků už měl být dávno mrtvý. Michal Petřík (57) zvaný Brko je jeden z nejstarších aktivních narkomanů v Česku. Drogy z léků vařil už v 70. letech minulého století.

Zarostlý, ve špinavém oblečení, na hlavě zanedbané dredy. Tak vypadá muž, pro kterého se staly drogy smyslem života. V Táboře ho zná kdekdo, v autobusu by si ale k němu nikdo nesedl. „Do Prahy jsem začal jezdit v osmnácti letech. Byly nás desítky a nabalovaly se další. Scházeli jsme se v Konibaru na Vysočanech a drogy konzumovali jako chleba. Někteří později emigrovali, ostatní už to mají většinou za sebou. Já měl štěstí, přežil jsem,“ říká »zasloužilý« narkoman.

• Drogám propadl.

Vyučil se automechanikem. Ovšem drogám propadl hned, jak se k nim v Praze dostal. Zřejmě ho víc bavila chemie… Zkusil kde co. Fet vařil z běžně dostupných léků. „Experimentovalo se s čímkoliv, s barbituráty, s fermetrákem. Všechno stálo pakatel. Alnagon jako výchozí surovina stál 3 koruny, získávali jsme z něj kodein, efedrin zase z kapek. Pervitin byl trestný až od roku 1985. Když nebyly léky po ruce, vykrádaly se lékárny,“ zasní se při vzpomínce na staré časy. Vystřídal řadu zaměstnání, ale končilo to vždycky stejně. Mánička s dlouhými vlasy vede život, který se neslučuje se socialistickým zřízením.

• Za hranou zákona

Kvůli drogám skončil opakovaně ve vězení, nejméně 6x byl v psychiatrické léčebně. „Slyšel jsem, že o mně tenkrát psali i v kriminalistickém sborníku. Tehdy u mě našli druhé největší množství zadržené drogy v Československu,“ tvrdí málem pyšně.

Nedělnímu Aha! se podařilo článek o Petříkovi dohledat. Jmenoval se Nebezpečný návyk a byl o »nové formě trestné činnosti«. Popisoval, jak si konzument drog M. P. opatřil marihuanu v zahradě brněnské psychiatrické léčebny a v zoo. „Celkové množství zadržené drogy bylo znalcem určeno na 304g. Cena na černých evropských trzích se v tomto případě pohybuje od 30 do 60 tisíc Kčs.“ napsali policisté v odborné stati z roku 1983. Není bez zajímavosti, že za tu částku se daly koupit v tehdejším Československu i 2 rekreační chalupy.


• Syntetiku odmítá

„Vyzkoušel jsem skoro všechno. Měl jsem krek, koks, bílou čínu, prostě kdeco, ale s novými syntetickými drogami nemám zkušenost. Už to není, co bývalo, nejde sehnat ani efedrin. Ta éra skončila už před 15 lety,“ povzdychne si celoživotní feťák. Je si vědom toho, že mu drogy mnohé vzaly a zcela změnily osobnost. Největší ranou pro něj ale je, že ho nakonec i zradily (rozpady vztahů, zdravotní trable), i když si to nechce přiznat. „Nikdy jsem žádnou drogu neprodal. Bylo to hlavně o společných prožitcích s přáteli. Užívali jsme si to. Teď jsou za drogami jen špinavé peníze,“ dodal.



Michal »Brko« Petřík očima autorky:
Brko je jako přírodní úkaz, už proto, že po všem, co si za léta aplikoval, ještě žije. I přes svůj zevnějšek působí nekonfliktně. Že nevyvolává ve městě žádné problémy, potvrdili i strážníci. O drogách ví hodně, zná kdejakou povzbuzující rostlinu z druhého konce světa. Nadšeně mluví i o Zbrojovce Brno a HC Kometa, kromě drog jsou jeho celoživotní láskou. „V 78. roce, když se hrály přípravné zápasy MS v hokeji, jsme skončili v Bartolomějské. Za to, že jsme jako máničky fandili Kanadě a USA. Když kámoš Tibor zapálil ruskou vlajku, mluvili o nás na Svobodné Evropě,“ popsal jeden ze svých velkých sportovních zážitků. Žije v domku po rodičích. Na to, že je pod drobnohledem policie, si dávno zvykl. Má částečný invalidní důchod a na budoucnost nemyslí.
Narkomani vařili drogy v papiňáku
 Podle bývalého zkušeného kriminalisty Jaroslav Šrámka (67) byla drogová scéna v 70. letech v Československu plenkách. Tak jak zkoušeli experimentovat feťáci, hledala cestu i policie. „Začalo to ve velkých městech, kde byla zaručena anonymita. Tenkrát byl v módě braun a perník. Ti, co neměli peníze, si koupili lepidlo na kola za 1,20 Kč, natlačili ho do pytlíku a čichali,“ uvedl Šrámek.

Podle jeho slov vyjížděly často party narkomanů z Prahy a vykrádaly lékárny v celé zemi. Když udělali ve Strakonicích nemocniční lékárnu, ukradli prášky s efedrinem za tři a půl tisíce korun. Drog by za to bylo ale za 1 milión 200 tisíc. „Vařili to doma v papiňáku. Měli důmyslné skrýše, v troubě od starých kamen, konvice ponořená do vody u hausbótu byla plná ampulek morfinu,“ popsal své zkušenosti z praxe kriminalista.
Narkomani měli mezi doktory své známé, kteří jim předepisovali prášky s efedrinem a kodeinem. Dnes je už je to mnohem složitější a prášky se pašují z Polska. „Tenkrát bylo narkomanům všechno jedno. Jako máničky byli na první pohled k poznání. Policie teprve hledala cestu, jak se s tímto problémem vypořádat. Tresty za to byly mnohem menší, než za »rozkrádání majetku v socialistickém vlastnictví«. Nakonec ale z nich přežil jen ten, kdo drogy přestal užívat,“ poznamenal Šrámek.

Jak se vaří teď?
Léky, které před 40 lety potřebovali narkomani k výrobě drog, už z trhu vymizely. Nahradily je ale další. Například Nurofen a Modafen. Na výrobu jednoho gramu pervitinu je třeba 48 těchto tablet.



Přečtěte si
petr11
27. 1. 2015 • 06:22

....článek nám chce naznačit, jak hezký život může být s drogou a že je možné se dožít vysokého věku

ochman
27. 1. 2015 • 00:24

soukup je ted v jednom seriálu namaskovaný úplně stejně..asi tady čerpali inspiraci

ebati
26. 1. 2015 • 23:16

Invalidní důchod mu byl přiznán "za zásluhy"? Divím se, že mu ho Drábek nesebral.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.