Obří vlna uprchlíků: 5000 běženců míří k Česku! Experti varují: Hrozí tu konflikty | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Obří vlna uprchlíků: 5000 běženců míří k Česku! Experti varují: Hrozí tu konflikty

Uprchlíci míří k Česku. Hrozí konflikty?
Uprchlíci míří k Česku. Hrozí konflikty? (Foto: ČTK, Reuters)

Tisíce uprchlíků se mílovými kroky blíží k Česku! Jejich příliv v některých zemích Evropy už vyvolal velké napětí – hoří ubytovny, demonstranti se perou s policií. Také u nás dojde k podobným excesům, předpovídají experti pro Aha!.

Odhadem pět tisíc běženců prorazilo o uplynulém víkendu do Evropy balkánskou cestou. Jejich masovému průchodu bránila makedonská policie na hranici s Řeckem. Použila dokonce ohlušující granáty. Nakonec však kordony policistů rezignovaly a běžencům daly volný průchod. Nyní jich tisíce putují Srbskem k Maďarsku, a protože většina míří do Německa a severských zemí, Česku se stěží vyhnou.

Zápalné lahve

Experti předpokládají, že takový nápor se neobejde bez excesů. „Situace nese riziko, že i u nás to může eskalovat v konflikty,“ připustil exministr obrany a bezpečnostní expert, generál Jiří Šedivý (62). Že by však v Česku došlo až na vypalování ubytoven pro uprchlíky, jak se to děje v Německu, tomu moc nevěří politolog a expert na extremismus Jan Charvát (41). „I u nás se v minulosti objevily žhářské útoky. Těch útoků zápalnými lahvemi ale bylo pár a nikdy to nebyla zásadní část repertoáru, který zde krajní pravice má,“ uvedl pro Aha!.

Nejvýš prasečí krev

Naštěstí podle Charváta nejsou v Česku extremisté tak organizovaní. Největší skupinou, zaměřenou proti uprchlíkům, je Islám v ČR nechceme. „Ten sice pracuje s ostrou rétorikou, ale zároveň si její vůdci nepřejí, aby docházelo k tomuto typu násilí. Ještě tak postříkat obchod s kebabem prasečí krví. To je hranice toho, kam oni jsou ochotni zajít,“ tvrdí Charvát.

Ubytovny daleko

Přesto ale připouští: „Pokud by existovala ubytovna uprchlíků v Praze nebo v nějakém větším městě, kde se může sejít větší počet lidí, tak to může eskalovat i do této podoby,“ řekl politolog Aha!. V Česku se ale uprchlické ubytovny nachází uprostřed lesů, na horách nebo v malých obcích. „Vy nepojedete z Prahy do nějaké té Bělé, neudržíte v sobě ten náboj, který má ta demonstrace,“ míní Charvát.

Přečtěte si
egyptanka
4. 10. 2015 • 11:13

Souhlas,kromě toho,že na ně budeme hodní. To by se jim mohlo líbit.

jity
28. 8. 2015 • 20:03

My jsme podělali Afriku? My jsme jim tam někoho popravili? A´T si je vezmou k sobě USA, ti rozvrtali toho málo a nyní se Evropě ještě vysmívají.

mirkazam
27. 8. 2015 • 19:24

jarda...

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.