Uprchlíci v Česku: Mají novou strategii! Jak se teď pohybují? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Uprchlíci v Česku: Mají novou strategii! Jak se teď pohybují?

Do Česka čím dál tím více prchají ženy s dětmi.
Do Česka čím dál tím více prchají ženy s dětmi. (Foto: EPA, ara)

Podstatnou změnu ve skladbě uprchlíků zachycených na našem území avizuje cizinecká policie. Mladé muže, kteří byli zpočátku v převaze, teď střídají postupně rodiny nebo matky s dětmi.

Jen během uplynulého víkendu zadržela policie 152 uprchlíků, z nichž bylo 22 žen a 40 dětí. Přitom ještě v červnu šlo převážně o jednotlivce – muže. Fakt, že do Česka nyní zamířily celé rodiny běženců, potvrzuje pro Aha! i mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová, která připouští, že matky s dětmi jsou dnes součástí téměř každé zadržené skupiny.

„V jižních Čechách se dokonce několikrát objevily případy samotných cestujících žen s dětmi, bez mužů, což je i s ohledem na jejich náboženské vyznání nezvyklé,“ komentuje situaci policejní mluvčí. Podle ní jde často o vdovy. Uprchlická zařízení jsou ale na jejich příjem připravena. „Nikdo matky s dětmi nerozděluje. A ty děti tam samozřejmě nejsou v režimu zadržení. Jsou pouze s matkami ubytovány a postaráno o ně je opravdu dobře,“ doplnila Rendlová.



Ženy s dětmi podle expertů přicházejí nyní v druhé vlně za svými muži. „I ti mladí muži, kteří byli tak démonizovaní, jsou mnohdy ženatí a jejich rodiny čekají někde v bezpečí, až se jejich živitel dostane někam, kam za ním mohou přijít,“ myslí si Ludmila Bobysudová z Organizace pro pomoc uprchlíkům.¨

A Kateřina Rendlová z cizinecké policie s ní souhlasí: „My se domníváme, že někteří muži, kteří migrovali na začátku výhradně sami, už teď třeba bojují o azyl v Německu a už tam mají určité zázemí. Ženy s dětmi cestují za nimi se zbytkem rodin.“ A nejde jen o manželky těchto mužů, ale i různé bratrance, strýce atp. Původní hloučky jednotlivců proto dnes střídají třiceti- až padesátičlenné smíšené skupiny. Jde o celoevropský trend, který podle policie nejspíš souvisí s blížící se dostavbou plotu na maďarsko-srbské hranici.



Autor:  sou,kol

Přečtěte si
-bello-
19. 8. 2015 • 10:41

Jdu si vypít kafe a počkám na komenty. tohle tak brzy dopoledne a bez kafe nedám

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.