Velký zátah na kamiony v Česku: Uprchlíci pod rentgenem! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Velký zátah na kamiony v Česku: Uprchlíci pod rentgenem!

Běženci ukrytí v bednách dodávky.
Běženci ukrytí v bednách dodávky. (Foto Aha!: Jiří Čada, ara)

Cizinecká policie s celníky si důkladněji posvítila na běžence, kteří se přes Česko snaží dostat na Západ. Pomocí mobilního rentgenu začala »prosvěcovat « kamiony na dálnici D1.

Běženci hranice překonávají ve vlacích, autobusech, najímají si dokonce taxíky. „Stále častěji používají u hranic silnice nižších tříd,“ potvrzuje policistka Dana Čírtková. A jako super úkryty slouží kamiony. Buď se do nich dostávají pokoutně, nebo se nechají převézt šoféry za peníze. Policie s celníky se proto vyzbrojila mobilním rentgenem.

 

Ten rozpozná i písty ve válci motoru kontrolovaného vozidla. To musí být bez posádky, nebezpečné rentgenové paprsky ale nejsou. „Je to stejná dávka jako při rentgenu plic,“ říká jeden z mužů obsluhy, který sleduje v uzavřené kabině monitor počítače s tím, že včera na parkovišti na 139. kilometru dálnice D1 ve směru na Prahu u Velkého Meziříčí nikoho neodhalili.

 

Ukazuje však záběry zadržených černých pasažérů. „Řidiči je vozí v různých bednách, mívají je ukryté i v prostoru kabiny určené pro spánek. Naposledy jsme v takovém prostoru odhalili nikoliv běžence, ale muže, který už rok měl být v kriminále,“ popisuje.

Kateřina Rendlová: Rodiny jsou spíše výjimkou

Počty nelegálních migrantů stoupají, řekla v rozhovoru pro Aha! mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová.

Kolik běženců policisté odhalili?

„Za prvních šest měsíců letošního roku jsme zadrželi 3003 lidí, loni to bylo 2028 lidí. Jedná se o nárůst přibližně 48 procent.“

Z jakých zemí nejčastěji jsou?

„Především ze Sýrie, Iráku a Afghánistánu. S výrazně menším počtem lidí následují Pákistán, Gambie, Ghana a další státy.“

Kolik těm lidem nejčastěji je?

„Převážně jsou to muži do středního věku. Často jsou v příbuzenském vztahu, klasické rodiny otec, matka a děti jsou ale spíše výjimkou.“

Když jsou ukrytí v kamionech, asi nechtějí v Česku zůstat…

„Sloužíme jako tranzitní země. Uprchlíci zde nežádají o azyl. Pouze potřebují přes Česko projet směrem na západ, mívají namířeno hlavně do Německa, Francie nebo Itálie.“

Odklepnuto! Česko přijme 1500 běženců!

Zeman: Vezměme kulturně blízké křesťany

Dobrovolné přijetí 1500 vybraných běženců odklepla ve středu vláda. Tak kabinet premiéra Bohuslava Sobotky (43, ČSSD) reagoval na kvóty původně nařizované Evropskou unií! Vyjednáváním s ministry vnitra a spravedlnosti členů EU byl pověřen šéf vnitra Milan Chovanec (45, ČSSD). Podle něj si vláda nechá právo veta, koho přijmout a koho ne. Chovanec také uvedl, že »naši« běženci projdou tříměsíční výukou češtiny a bezpečnostní prověrkou. Na plán vlády včera reagoval ústy svého mluvčího Jiřího Ovčáčka prezident Miloš Zeman (70). Domnívá se, že by v Česku uprchlíci ze zcela odlišného prostředí nebyli ve šťastné situaci. Za kulturně blízké považuje hlava státu syrské křesťany.

Autor:  čad,mim

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.